Torsten Berg – national og international leder på topplan

Af PER DABELSTEEN, Badmintonmuseet

 

Viktor Axelsen er seneste skud, men perlerækken af danske badmintonspillere, der igennem hele sportens historie har tilhørt verdenseliten, er ganske velkendt. Mindre velkendt er det nok, at Danmark også på lederfronten har gjort og stadig gør sig gældende helt på toppen internationalt. En af de danske ledere, der har sat markante aftryk på international badminton, er Torsten Berg, 74 år. Han betegnes af mange som en levende legende inden for badmintonsporten, og med rette. I mere end 41 år har han bidraget til administrationen og udviklingen af badminton og i hele 28 år har han siddet i badmintonsportens øverste styrende organ, Badminton World Federation, BWF Council.

Det store og langvarige engagement begyndte selvfølgelig på en badmintonbane. Det var i Hillerød, hvor han efter sjove ungdomsår i 1966 kæmpede sig op som fast mand på Hillerøds 2.divisionshold. Klubben blev senere skiftet ud med Brønshøj, hvor kampene på banen også foregik i 2. division med oprykning til og et par år i 1. division. Tilbage i Hillerød igen i 1977 fik Torsten lov til at være med til at sikre også sin gamle klub oprykning til 1. division, der dengang var det øverste række i Danmark. Efter nogle veteran-år satte en hofteoperation i 2010 imidlertid en stopper for den aktive karriere på banerne.

Torsten Berg. International leder på topplan.
Torsten Berg er hædret med Badminton Europe Honorary Vice President i 2006. Udover Badminton Danmarks Ærestegn er Torsten Berg blevet tildelt Danmarks Idrætsforbunds Ærestegn, BWFs The Herbert Scheele Trophy for “outstanding exceptional service to the game”. I maj 2022 modtog Torsten Berg BWFs fornemste pris - “BWF Honorary Life Vice President”. Fotomontage: Søren Langhorn, Badmintonmuseet.

Allerede i Hillerød-tiden fik Torsten smag for ledergerningen som formand for ungdomsafdelingen. Det førte ham i 1971 ind i forbundets uddannelsesudvalg, hvor han sammen med Ole Mertz, Lisbeth v. Barnekow og Leif Johansen var med til at udarbejde den meget populære instruktionsbog “Badminton - en moderne idræt”. Han blev forbundsinstruktør og underviste bl.a. på Nyborgkurserne. I 1976 blev han valgt til det daværende Dansk Badminton Forbunds bestyrelse som sekretær. Det gav nogle travle år med ikke mindst afholdelsen af VM i 1983 i Brøndby. Det udløste forbundets ærestegn i en alder af kun 35 år.

Lederkarrieren gik også videre ud i Europa, hvor han fra 1980 var en drivende kraft i udbredelsen og udviklingen af badminton i en række nye lande via sommerskoler og kurser. Det kronedes i 1992, hvor han blev valgt til posten som præsident for det europæiske badmintonforbund, EBU, hvor han sad frem til 2004. Men allerede i 1985 kom Torsten som europæisk repræsentant ind i badmintonsportens øverste styrende organ, International Badminton Federation (IBF), der senere blev til Badminton World Federation (BWF). Det er så blevet til næsten tre årtiers indsats på den administrative del i international badminton. Torsten Berg var vicepræsident i BWF fra 2002-2013 og har siddet i syv forskellige komiteer og udvalg, og i to af dem som formand. Det er bl.a. i udviklingskomiteen, komiteen for regler og love, formand for komiteen for forbindelser til OL, og administrationskomiteen. Han har desuden været kraftig involveret i udformningen af BWFs “forfatning” og retningslinjer for etik og god forretningsførelse, i udviklingen og integreringen af para-badminton (handicap-badminton) og for kvinders ligestilling i sporten. Hans betydning for den stadig mere professionelle tilgang til sporten kan ikke underkendes og hans indflydelse på fair regler og opførsel er markant.

Det har selvfølgelig gennem årene krævet nok så mange kræfter, men midt i al det administrative har Torsten Berg insisteret på også at være til stede på det sted, som står hans hjerte nærmest og som det hele drejer sig om, nemlig spillet på badmintonbanen. I 1986 blev han således certificeret international referee, altså den person, der er den øverst ansvarlige for en given turnering. Det har udløst referee-job ved hele 20 individuelle- og hold-VM-turneringer samt referee ved tre OL —Sidney 2000, Athen 2004 og London 2012. I 2013 stoppede han den del af karrieren som referee ved BWF World Superseries finaler. Han er dog fortsat at finde bag kulisserne som bedømmer af nye referees.

2013 var også et “turning point” i karrieren som medlem af BWFs øverste styrende organ. Det var nemlig sådan, at den tidligere OL-guldvinder Poul-Erik Høyer, stillede op og blev valgt til præsident for BWF og samtidig var Thomas Lund ansat i den magtfulde stilling som generalsekretær for BWF. Tre danskere på toppositioner i BWF var nok en lidt for stor mundfuld for især de store asiatiske lande, så Torsten Berg “ofrede” sig og trak sig fra BWF Council for at sikre, at Danmark fortsat kunne have et stort ord at skulle have sagt i verdensforbundet.

Men helt skippet arbejdet med national- og international badminton har Torsten Berg som nævnt ikke. Udover referee-bedømmerhvervet er Torsten også involveret i skabelsen af et internationalt badmintonmuseum. Det arbejde er han allerede stærkt involveret i på nationalt plan som særdeles aktivt medlem af Badminton Danmarks museumsudvalg, som har skabt en allerede fyldig digital hjemmeside med dansk badmintons historie. Torsten er desuden konstitueret formand for Badminton Danmarks internationale udvalg og medlem af Badminton Danmarks Appeludvalg.

Udover Badminton Danmarks Ærestegn er Torsten Berg blevet tildelt Dansk Idræts Forbunds Ærestegn, BWFs The Herbert Scheele Trophy for “outstanding exceptional service to the game”, og som toppen på kransekagen i maj i år BWFs fornemste pris “BWF Honorary Life Vice President”. Familiemæssigt har Torsten Berg også sat sig spor i BWF. Hans afdøde søn, Rasmus Berg fra musikgruppen Den Gale Pose, er nemlig komponisten bag BWFs kendingsmelodi Anthem, der spilles ved bl.a. World Tour præmieoverrækkelserne.

Med al den badminton kunne man måske tro, at der ikke har været tid og plads til en "civil" karriere. Men nej. Torsten Berg, der er cand. scient.og lic. scient i kemi fra Københavns Universitet med supplerende uddannelse på Université de Poitiers i Frankrig, har haft en lang og spændende karriere i Fødevarestyrelsen (tidl. Levnedsmiddelstyrelsen) som ikke mindst chefkonsulent og leder af styrelsens internationale projekter. Det har udløst en givende symbiose mellem badminton og arbejdsliv, idet de mange badmintonrejser verden rundt har givet indblik i forskelligartede kulturer, som kunne bruges i det internationale arbejdsliv.

I videointerviewet sætter Torsten Berg ord på alle disse ting - bl.a. også det kaos, der opstod i begyndelsen af nullerne, da den malaysiske leder og tidligere All England-vinder Punch Gunalan huserede i verdensforbundet. Sluttelig har Torsten Berg kommentarer til den vanskelige balance, der skal findes mellem BWF og de nationale forbunds ønske om at styre og udvikle badminton og så det voksende ønske fra elitespillerne om større selvstændighed, bl.a. om selv at kunne tilmelde sig turneringer.

Interview og kamera: Per Dabelsteen, Badmintonmuseet.

Se også Badmintonmuseets lederprofil af Torsten Berg her: https://badmintonmuseet.dk/torsten-berg/

Skriv en kommentar