Portræt af en af Danmarks mest succesrige badmintonspillere, Kirsten Thorndahl, der i slutningen af 1940’erne til starten af 1960’erne hentede stribevis af verdens-og danmarksmesterskaber.
Forfatter: Per Dabelsteen, Badmintonmuseet
Kirsten Thorndahl. Navnet siger næppe noget for ret mange badmintonfans i dagens Danmark. Dertil ligger hendes bedrifter for langt tilbage i tiden. Men der er tale om en spiller, der har sat voldsomme spor i dansk- og international badmintonhistorie med ikke mindre end 11 All Englandmesterskaber, 12 Danmarksmesterskaber og 11 Denmark Open titler.
Hun var vellidt på og udenfor banen og kendt for et godt humør, undertiden dog også iblandet temperament, der ved en enkelt lejlighed gav sig udslag i en lussing til en anden badmintonspiller. Mere om det senere.
Det hele begyndte i en baggård på Amager, som også senere udklækkede den ene efter den anden badmintonspiller på internationalt eliteniveau, bl.a. Svend Pri, Henning Borch, Jørgen Mortensen og Tonny Holst-Christensen. Kirsten Thorndahl boede med sine forældre i Store Møllevej 7, stuen. Inde i gården til lejligheden lå der - noget usædvanligt - en købmandsbutik og et ismejeri. I hendes barndomsår skulle det imidlertid blive endnu mere usædvanligt, idet butikken og ismejeriet blev afløst af en hel badmintonhal midt inde i gården, Amager Badminton Club, ABC.
Efter sammen med gårdens øvrige børn at have svunget sig i lange snore, som var hængt ned fra den bueformede jernkonstruktion til fundamentet under byggeriet af hallen, fik den ti-årlige Kirsten Thorndahl lyst til at svinge en ketsjer med fjerbolde.

”Jeg har altid været en vild krabat, og som lille pige kunne jeg lide at klatre i træer og den slags, og så syntes jeg, det kunne være morsomt at begynde at spille badminton”, udtalte Kirsten Thorndahl i et interview med dagbladet Land og Folk i 1955.
Hallen blev et andet hjem
Legen med ketsjer og fjerbold blev en daglig foreteelse, og i hallen var hun ikke kun banehaj, der gerne ventede i timer på en ledig bane, så hun kunne springe ind på for at få nogle undertiden blot få minutters spil, hun brugte også hallen til at sidde og læse lektier. Hallen blev et andet hjem.
Talentet viste sig at være stort, og som 14-årig i 1943 blev hun junior Danmarksmester. Og der kom flere DM-titler i ungdoms-rækkerne. Det ledte frem til en seniorkarriere, der fik en international jumpstart i 1948, hvor hun som 20-årlig og som den første spiller vandt alle tre kategorier - damesingle, damedouble og mixed double samme år i All England, der på det tidspunkt og frem til 1977 var det uofficielle verdensmesterskab for badminton. Makkerne var henholdsvis Tonny Ahm og Jørn Skaarup.
Forinden havde hun dog i 1946 vundet Danmarksmesterskabet i mixed double sammen med Tage Madsen, og i 1947 damesingle.
Lyder navnet på hendes makker velkendt for nogen, er det ikke så mærkeligt. Kirsten Thorndahls karriere foregik i en periode i dansk badminton, hvor det vrimlede med store stjerner. En fantastisk årgang. Udover legenden Tage Madsen er det navne som f.eks. Poul-Erik Nielsen, Anni-og Jørgen Hammergaard Hansen, Hanne Jensen og ikke mindst Finn Kobberø.
På damesiden måtte Kirsten Thorndahl pænt dele titlen som badmintondronning med Tonny Ahm, som fik 13 All England-titler og som også overgik hende med hele 24 DM-titler. De var rivaler, men også makkere og var i en periode helt suveræne i damedouble. De vandt således sammen fire All England-titler i damedouble og stod også sammen øverst på skamlen i Denmark Open i damedouble seks gange.
Og så skulle man måske tro, at de var hårde konkurrenter i damesingle. Men nej. Kirsten Thorndahl vandt ganske vist Danmarksmesterskabet i single i 1947 og singlen i All England i 1948, hvor hun begge gange slog Tonny Ahm i finalen. Men det var nærmest enlige svaler. Kirsten Thorndahl koncentrerede sig hurtigt om doublerækkerne og lod stort set singlen ligge. Hun fik dog også DM-titlen i single i 1951.
Hun forklarede selv fraværet i single i interviewet i Land og Folk med, at singlespillet var alt for konditionskrævende for hende. Og dertil kom, at hun ikke følte sig tryg på banen i en single.
”Jeg er så nervøs, når jeg kommer på banen. Det er værst i single, da er jeg helt ude af mig selv. Jeg kan ikke lide at være alene på banen. Folk forventer så meget. Det er mere betryggende med double, og det er også for mig mere interessant med double”, udtalte Kirsten Thorndahl.
Hun spillede med venstre hånd og var ifølge datidens beskrivelser i pressen en elegant og teknisk betonet spiller. Jeg nåede desværre ikke selv at oplevede hende på banen, men her kan Knud-Aage Nielsen, også kaldet Grønært, All England-og Danmarksmester i single, heldigvis hjælpe os. Han var i en årrække klubkammerat med hende i ABC, spillede mod hende og var sammen med hende til turneringer og landskampe.
”Hun var hurtig og adræt på banen og havde en stærk evne til at anticipere spillet, altså forudse, hvor modstanderne ville spille bolden hen. Hendes venstrehåndede spil gav også mange specielle vinkler, og kombinationen med forudseenhed gav hende mange sejre”, fortæller Knud-Aage Nielsen, der selv smerteligt mærkede hendes dygtighed.
”Det var til et All England, hvor jeg for at kunne fornemme forholdene i hallen også stiller op i mixed double med Åse Schiøtt Jacobsen. Vi mødte Kirsten Thorndahl, der spillede sammen med Finn Kobberø. Vi blev simpelt hen ydmyget og fik kun 0 og 2 point. Til vores undskyldning var dog, at ingen af os var doublespillere, men singlespillere. Det trøstede vi os med, men Kirsten og Finn var utrolige og helt urørlige.
Selv nød Kirsten Thorndahl da også at spille med Finn Kobberø. De supplerede hinanden godt og hun fremhævede i pressen, at hendes venstrehåndede spil var en stor fordel.
”Når jeg spiller sammen med f.eks. Finn Kobberø, der er højrehåndet, så kan vi faktisk dække hele vores banehalvdel med forhånden, udtalte Kirsten Thorndahl, der dog mente, at det venstrehåndede kunne være en svaghed i singlespillet.
En bemærkelsesværdig ting var det i øvrigt, at hun skrev med sin højrehånd. Det skyldtes, at der i skolen på den tid ikke var noget med at skrive med venstre hånd, selv om man var kejthåndet …
Fra tiden sammen i ABC husker Knud-Aage Nielsen især sæsonen 1957, hvor ABC for første og eneste gang vandt DM for hold ved meget overraskende at slå ellers suveræne KBK med 8 - 5. Kirsten Thorndahl tog en sjælden tørn i single og vandt. Det samme gjorde Knud-Aage, der tilføjer, at Kirsten Thorndahl ikke blot havde utrolige evner på badmintonbaner, hun havde også udseendet med sig.
”Hun var simpelt hen en flot kvinde, og det medførte en masse ståhej i All England-turneringen, hvor hun blev de britiske pressefotografers darling. Hun kom på et tidspunkt på forsiden af det engelske magasin Picture Post, der havde 1 million læsere og som var en slags pendant til det amerikanske magasin Life. Det førte til, at hun fik tilbudt en større rolle i et filmprojekt, men det sagde hun dog nej til. Hun ville hellere spille badminton”, fortæller Knud-Aage Nielsen.
Den britiske interesse for Kirsten Thorndahl gav også genlyd i Danmark, hvor dagbladet Ekstra Bladet fluks udnævnte hende til Pin-Up pige, altså en, som håbefulde ungersvende hænger billeder af over sengebordet.
Men vi også lige skal tilbage til det med temperamentet og lussingen. Knud-Aage Nielsen erindrer således en speciel episode, hvor han var til landskamp i Glasgow i Skotland med Kirsten Thorndahl.

"Sammen med Hanne Jensen og Jørgen Hammergaard Hansen var vi en dag ude og spise frokost på en restaurant. Pludselig rejste Kirsten Thorndahl sig og gav mig en ordentlig en på kassen, idet hun sagde":
“Din lille lort, du skal ikke rage mig på lårene!. Jeg var totalt forvirret, men tingene kom hurtigt på plads, da Hammergaard indrømmede, at han i sjov havde haft hånden fremme under bordet og havde fået det til at se ud som om, det var mig, der havde berørt Kirsten. Vi grinede alle sammen, herunder Kirsten, og der var ingen hard feelings bagefter”, fortæller Knud-Aage Nielsen.
Kirsten Thorndahl var også hovedperson i en anden speciel episode under en mesterskabsfest i All England-turneringen. Som traditionen bød, var der efter finalerne en stor banket med bl.a. vinderne af turneringen. Kirsten Thorndahl sad hyggeligt bænket, havde fået et par forretter og fik så lyst til at ryge en cigaret. Hun tog en frem og tændte den, men de fleste i salen kiggede med forargelse på hende. Hendes bordherre, en højtstående britisk militærmand, bad hende slukke cigaretten og forklarede irettesættende, at man ifølge etiketten ikke røg ved bordet, før der var udbragt en skål for kongen. Så fik Kirsten Thorndahl lært det!
Hjemme i Danmark var det ikke kun badminton i hallerne, der prægede hverdagen for Kirsten Thorndahl. Også privat var spillet med fjerbolden ofte i centrum. Kirsten Thorndahl var gift først med Arve Lossmann og dernæst med Palle Granlund, der begge var dygtige badmintonspillere med Danmarksmesterskaber bag sig og flotte placeringer i All England. I 1951 blev Kirsten Thorndahl f.eks. nr. 2 i mixed double i All England sammen med Arve Lossmann, som hun også vandt DM med. Hun tog senere Palle Granlunds efternavn, skiftede klub til Valby Badminton Club, VBC ved Skellet i København, idet hun og Palle Granlund fik bolig på Roskildevej, så det skal man lige være opmærksom på, når listerne over mesterskaber studeres.
I All England var hun med i alt 17 finaler og vandt altså de 11 af dem. 34 landskampe for Danmark nåede hun også, og det er flotte tal i betragtning af, at hun på et tidspunkt blev ramt af en alvorlig skade, nemlig en overrivning af akillessenen under et All England. Den skade kom hun dog sig over og genoptog karrieren med succes.
Kirsten Thorndahl gav gerne interviews med pressen, og når hun modtog journalisterne på sit arbejde - hun var i en årrække ansat i administrationen på Carlsberg - bød hun “naturligvis” på en øl. Selv drak hun kun mælk på arbejdet, bedyrede hun, selv om hun som alle andre ansatte på Carlsberg “var berettiget til at vist dagligt ølforbrug”.
Med den flotte karriere og den betydning, hun har haft for udviklingen af kvindesiden i dansk badminton, skulle man tro, at hun som det naturligste af verden ville være at finde med en buste i dansk idræts Hall of Fame i Idrættens Hus i Brøndby. Men nej. Besynderligt nok deler hun skæbne med to andre legender, Tonny Ahm og Finn Kobberø, der heller ikke er kommet i den danske Hall of Fame trods indlysende kvalifikationer.
En trøst for badmintonentusiaster er det dog, at både Kirsten Thorndahl, Tonny Ahm og Finn Kobberø er at finde på en andet Hall of Fame, nemlig den, som badmintonsportens verdensforbund, WBF, står bag. Her er de tre behørigt hædret sammen med andre danske spillere som Morten Frost, Jørgen Hammergaard Hansen, Finn Kobberø, Lene Køppen, Erland Kops, Thomas Lund og Ulla Strand.
Hvis man vil se Kirstens Thorndahls scrapbøger med tekst, fotos og pokaler ligger det på Arkiv.dk under Badmintonmuseet. Det er Kirstens Thorndahls søn, Per Thorndahl, der har overgivet det omfattende materiale til Badmintonmuseet, hvor Søren Langhorn har stået for opsætningen.
Faktaboks:
Mesterskaber
Kirsten Thorndahl (1928-2007)
Danmarksmesterskaber
1947 Damesingle
1951 Damesingle
—————————-
1949 Damedouble med Aase Svendsen
1957 Damedouble med Anni Hammergaard Hansen
1959 Damedouble med Hanne Jensen
1961 Damedouble med Hanne Jensen
—————————
1946 Mixed double med Tage Madsen
1949 Mixed double med Tage Madsen
1951 Mixed double med Arve Lossmann
1955 Mixed double med Poul Erik Nielsen
1960 Mixed double med Finn Kobberø
1962 Mixed double med Finn Kobberø
———————————————
All England-mesterskaber
1948 Single
——————————
1947 Damedouble med Tonny Ahm
1948 Damedouble med Tonny Ahm
1949 Damedouble med Tonny Ahm
1950 Damedouble med Tonny Ahm
1951 Damedouble med Tonny Ahm
1957 Damedouble med Anni Hammergaard Hansen
1960 Damedouble med Inge Birgit Anker Hansen
——————
1948 Mixed double med Jørn Skaarup
1955 Mixed double med Finn Kobberø
1957 Mixed double med Finn Kobberø
1960 Mixed double med Finn Kobberø
1961 Mixed double med Finn Kobberø
——————
Denmark Open
1946 Damedouble med Tonny Ahm
1948 Damedouble med Tonny Ahm
1949 Damedouble med Tonny Ahm
1950 Damedouble med Tonny Ahm
1951 Damedouble med Tonny Ahm
1952 Damedouble med Tonny Ahm
1955 Damedouble med Anni Hammergaard Hansen
——————
1946 Mixed double med Tage Madsen
1947 Mixed double med Tage Madsen
1948 Mixed double med Tage Madsen
1951 Mixed double med Arve Lossmann
——————
Kilde til listerne over Danmarks-og All Englandsmesterskaber samt Denmark Open-titler:
Jubilæumsskriftet udgivet af Badminton Danmark i anledning af forbundets 75-års jubilæum i 2005.
———————————————
Amager Badminton Club
Klubben ABC findes desværre ikke mere. Ejerne af ejendomskomplekset og gården ved Markmannsgade satte huslejen så højt op, at klubben måtte give op og lade sig opløse. Københavns Kommune kom ikke til hjælp. Hallen eksisterer stadig i gården, men de fire grønmalede baner bruges i dag til cykelparkering og pulterrum. Suk!