Tom Bacher ville være fyldt 80 år den 16. november 2021

Af Torsten Berg, Badmintonmuseet.

En af dansk badmintons store spillere og største ledere, Tom Bacher, ville den 16. november være fyldt 80 år. Tom døde efter en akut hjerteoperation den 4. oktober 2017.

Tom Bacher brød igennem i 1960'erne, da han som en allround, hårdt fightende ung spiller kvalificerede sig til Thomas Cup-holdet 1967. Han var vokset op i Østerbro Badminton Klub blandt gode og glade kammerater, som prægede ham for livet. Her fandt han også sit livs Jette. Sit største resultat opnåede Tom, da han sammen med Poul Petersen sensationelt vandt All England mesterskabet i HD i 1971. Useedet spillede de sig frem til finalen og vandt her 15/10 15/0 over de engelske favoritter David Eddy og Roger Powell.

Adskillig flere titler vandt Tom i både HD og XD ved internationale mesterskaber rundt i Europa, ligesom han også i 1970 og 1973 deltog på de danske Thomas Cup hold, der vandt Europa-zonen og spillede med i finalen.  Tom Bacher var endvidere en særdeles dygtig dommer og træner. Som dommer og referee stod han i spidsen for både verdensmesterskaber og Thomas Cup-finalekampe.

Som leder nåede Tom Bacher dog de største resultater. I 1979 blev han indvalgt i det internationale forbunds (dengang IBF) Council og her blev han allerede 1986 Vicepræsident.  I den position tjente han forbundet og dermed badminton på højeste niveau til 2003.  Som højrehånd for tre præsidenter havde han i en lang årrække afgørende indflydelse på spillets udvikling, herunder på den reform af Thomas og Uber Cup, der ind til badminton i 1992 blev optaget på det olympiske program, var afgørende for sportens indtjening, og for udviklingen af World Grand Prix – det som vi i dag kender som World Tour, og for indførelse af præmiepenge i de største turneringer. Toms forretningstalent og dybtgående kendskab til spillet og til international idrætsorganisation og ledende personligheder, var i mange år af uvurderlig betydning for vores sport. Flere har sagt, at Tom Bacher var den bedste præsident, IBF aldrig fik.

Til gengæld fik Badminton Europe glæden af at få Tom Bacher som præsident! I 2004 blev Tom Bacher valgt som Badminton Europe’s præsident, og i hans seks år i spidsen for det kontinentale forbund fik han reformeret dette med sin moderne, forretningsorienterede tilgang med fokus også på de sociale medier. Samtidig fik han med badmintonsportens medvind i disse år mulighed for at ansætte medarbejdere og få valgt unge ledertalenter, der med ham var i stand til at præge spillets udvikling og organisation for mange år fremover og stadig - mere end ti år efter Tom trådte tilbage i 2010 - præger Badminton Europe.

Tom Bachers udadvendte, positive og generøse personlighed vil længe blive husket af alle, der har kendt ham. Man skulle arbejde for badminton, og Tom gik gerne i spidsen herfor, men man skulle også have det sjovt. Han var sjældent den første, der gik hjem.

Tom Bacher modtog såvel BWF's som BE's højeste udmærkelse, Hon. Life Vice President, såvel som Danmarks Idræts Forbunds og Badminton Danmarks ærestegn.

Skriv en kommentar