Interview: PER DABELSTEEN. Kamera og setup: GERT HANSEN. Badmintonmuseet.
Poul-Erik Nielsen (1931 - 2023) var doublespecialisten, der i 50-erne og starten af 60-erne var en fast del af den danske og internationale badmintonelite.
Poul-Erik Nielsen formåede i en meget stærk årgang af spillere, at vinde All England mesterskabet tre gange. To gange i herredouble med henholdsvis Finn Kobberø og Erland Kops som makkere i 1958 og 1960, og én gang i mixdouble sammen med Inge Birgit Anker Hansen i 1959. Desuden var han yderligere fem gange i finalen i All England mesterskaberne i perioden 1956 til 1964. Det blev også til 4 DM-titler double-rækkerne, 33 landskampe og deltagelse på det danske Thomas Cup-hold i 1957/58 og igen i 1961 og i 1964.
Efter den aktive karriere gik Poul-Erik Nielsen ind i en ledergerning, hvor han i 1981 blev valgt til vicepræsident for det internationale badmintonforbund (IBF). Med sin civile baggrund som jurist blev han formand for IBF’s Rules and Laws Committee, og senere kronede han ledergerningen med at blive valgt til IBF’s præsident (1984-86) i en tid, hvor der stod vigtige ting på dagsordenen. Bl.a. optagelse af badminton i IOC og badmintons fulde anerkendelse den 5. juni 1985 som olympisk sport med beslutningen om optagelse på programmet i 1992. Dertil kom arbejdet med Kinas indtræden i international badminton, og forberedelser til professionelle tilstande i badmintonsporten, hvor Poul-Erik Nielsen som præsident var hovedkraften bag indførelsen af pengepræmier.
Poul-Erik Nielsen igangsatte også et systematisk udviklingsarbejde i IBF, så badminton som blot det andet internationale forbund, kun FIFA kom tidligere i gang, etablerede en Development Committee, hvor et af målene var spillets udbredelse på verdensplan. Dette arbejde førte til en eksplosion i antallet af medlemslande i IBF, fra omkring 58 i 1985, til ca. 125 i 1992.
Poul-Erik Nielsen modtog i 1999 Herbert Scheele Trophy, der bliver overrakt af BWF’s Council til personer, der har ydet en usædvanlig flot indsats for badminton.
Kære P.E.N.
Hvor det glæder mig at de fik dig overtalt til at stille op til et dejligt portræt af dig og din karriere . Fantastisk hvad du har opnået i din sports karriere men omsorg et kæmpearbejde som leder i internationalt lederarbejde.
Fantastisk at du stadig er så frisk i hovedet i en alder af 90 år ,selv om det kniber med bentøjet. Håber at jeg som lillebror kan være ligeså frisk hvis jeg når den alder.
Tænker stadig på det fantastiske liv vi har haft sammen i så mange år i badminton og i privatlivet. Både i Nykøbing Falsters, København , Spanien samt alle vores rejser sammen.
Til sidst skal der lyde en stor tak til dig for et godt liv sammen i mange år.
Kærlig og sportslig hilsen fra lillebror.
Kære Knud-Aage.
Tusind tak for dine søde og kærlige ord, som jeg er meget glad for.
Jeg tænker også tit med stor glæde tilbage på vores tid sammen, især de år, hvor du kom til København, vores ture til Idrætsparken, biografturene, sporvognsturene til ABC, og det gode badmintonliv, vi havde sammen.
De kærligste hilsener fra
Poul-Erik