Lene Køppen på frimærke og en førstedagskuvert

Badmintonmuseet har været heldige og har fået doneret en unik førstedagskuvert med et frimærke med Lene Køppen.

Lene Køppen hørte i 70’erne og start 80’erne til i den absolutte verdenstop som højt profileret sportsstjerne – og hun opnåede også at blive afbildet og udkomme på et frimærke.

En førstedagskuvert bærer et frimærke, som er afstemplet på sin udgivelsesdag. På skrift angives disse også på dansk for FDK eller for FDC, der er forkortelsen for det engelske ”First Day Cover”.

Frimærkesamlere kunne dengang bestille dem eller købe dem på posthuset, og frimærket med Lene Køppen blev udgivet den 24. februar 1983. Anledningen var, at Danmark for første gang var værtsland for VM i badminton, der blev afviklet i Brøndby Hallen den 2. - 8. maj 1983.

Frimærket er fremstillet som stålstik, og som forelæg for gravør Arne Kühlmann’s arbejde, blev anvendt et af sportsfotograf Preben B. Søborgs mange fremragende badmintonbilleder.

Frimærket har nummer dk-0767 med en værdi på kr. 2,70, og er trykt i et oplag på 136.500 ark a 50 stk. Det giver et samlet antal på 6.825.000 stk. – skriver seks millioner otte hundrede og femogtyve tusinde!

Dermed er der næppe nogen anden dansk idrætsstjerne, der er blevet afbilledet flere gange på tryk i Danmark end Lene Køppen. Og det med god grund. I sin karriere vandt Lene Køppen den prestigefyldte All England-turnering i damesingle i 1979 og 1980, dertil talrige DM-titler samt to VM-guldmedaljer i damesingle og i mixed double (med Steen Skovgaard) ved det første VM i Malmø i 1977. Lene Køppen vandt endnu to VM-medaljer i bronze ved VM i 1980 i Djakarta i damesingle og i mixed double med Steen Skovgaard.

Tak til Jan Mikkelsen, Fredericia, for donationen og oplysningerne om frimærket og ”First Day Cover”.

Læs mere om frimærket her http://frimaerker.ptt-museum.dk/frimaerke/766/dk-0767 og om ”Førstedagskuvert” her https://da.wikipedia.org/wiki/F%C3%B8rstedagskuvert

Skriv en kommentar