Tankerne bag museet

Odense Badminton Klubs åbne mesterskaber i januar måned 1966 samlede traditionen tro hele den danske badmintonelite. Turneringen blev spillet for 12. gang siden 1954 og lå placeret i weekenden før senior DM, og alle var mødt op for at føle hinanden på tænderne.
Her overrækker OBK-lederen Henry Gudmundsen, Fyens Stiftstidendes ærespræmie til Finn Kobberø (i midten) og Jørgen Hammergaard Hansen (th) efter en spændende finale i herredouble, hvor de danske mestre fra 1965, Erland Kops og Carsten Morild, blev besejret 13-18, 18-14, 15-10. Foto. Fyens Stiftstidende.
Odense Badminton Klubs åbne mesterskaber i januar måned 1966 samlede traditionen tro hele den danske badmintonelite. Turneringen blev spillet for 12. gang siden 1954 og lå placeret i weekenden før senior DM, og alle var mødt op for at føle hinanden på tænderne. Her overrækker OBK-lederen Henry Gudmundsen, Fyens Stiftstidendes ærespræmie til Finn Kobberø (i midten) og Jørgen Hammergaard Hansen (th) efter en spændende finale i herredouble, hvor de danske mestre fra 1965, Erland Kops og Carsten Morild, blev besejret 13-18, 18-14, 15-10. Foto. Fyens Stiftstidende.

Finn Kobberø, Ulla Strand eller Erland Kops. Det er selvfølgelig navne, der siger en masse for de noget ældre generationer af badmintoninteresserede. Men for yngre generationer kan de være ukendte, og selv mere nutidige badmintonstjerner som Camilla Martin og Peter Gade vækker måske heller ikke den store erindring hos dagens yngre badmintonspillere og -publikum.

Blandt andet på den baggrund arbejder en gruppe i Badminton Danmark ihærdigt på at skabe et badmintonmuseum. I første række et netbaseret et af slagsen, så alle med computer, tablet og mobiltelefon kan få en hurtig adgang til den spændende historie om en af Danmarks mest succesrige idrætsgrene.

Og det er ikke bare historien om de glemte stjerner, der skal fortælles. Det er også historien om en idrætsgren, der lige fra starten fik tag i befolkningen over hele landet og som i snart 100 år har skabt glæde og motion på tværs af alder, sociale skel og køn.

Badminton er nemlig en af de få idrætsgrene, hvor piger og drenge, mænd og kvinder dyrker sporten sammen og på lige vilkår. Det er også historien om en idrætsgren i en lilleputnation, der hele tiden har formået at holde sig helt oppe i toppen og produceret verdensstjerner i en kamp mod asiatiske badmintongiganter som Kina, Indonesien, Korea, Japan og Malaysia. Senest demonstreret ikke bare med en Thomas Cup-sejr (2016) og en VM-titel til Viktor Axelsen (2017), men også da Danmark i 2019 i februar tog EM-titlen for blandede hold på hjemmebanen i Frederiksberg.

Initiativtager til det virtuelle badmintonmuseum er Ole Jacobsen, lærer fra Esbjerg og mangeårig spiller, leder og træner i Badminton Danmark og i Danmarks Idrætsforbund. Som idrætslærer ærgrede det ham, at eleverne slet ikke kunne forbinde noget med navnene på fortidens badmintonstjerner. Han luftede derfor idéen om et badmintonmuseum på flere årsmøder i Badminton Danmark, og da René Toft kom til som formand for Badminton Danmark gav det bid.

”René Toft så meget positivt på det og har fået opbakning i forbundets bestyrelse til, at vi kan gå videre med projektet. Lige nu arbejder vi på at få et økonomisk grundlag. Vi søger fonde, foreninger og kommuner om støtte, og når finansieringen er på plads, er der efter min mening næsten ingen grænser for, hvad et sådant museum kan indeholde. Jeg forestiller mig for eksempel, at netmuseet kan udstyres med en masse film og videoer med optagelser af badmintonkampe så langt tilbage, vi kan komme. Det er også meningen, at spillere, ledere og trænere skal videointerviewes, så historien kan dokumenteres og gøres levende”, siger Ole Jacobsen.

Ole Jacobsen forestiller sig også, at der med tiden kan etableres et fysisk badmintonmuseum, hvor ketsjere, tøj, medaljer og andre rekvisitter kan udstilles. Måske også i form af et rullende museum, forstået på den måde, at man til de store badmintonturneringer i Danmark kunne komme med et transportabelt museum og derved skabe et ekstra underholdningselement til publikum i forbindelse med turneringerne.

En forsmag herpå kom i februar i Frederiksberg Hallerne under EM for blandede hold. I en publikumsfoyer var der arrangeret en udstilling til minde om to store, danske nyligt afdøde badmintonkoryfæer — Erland Kops og Tom Bacher. Med billeder, videooptagelser af kampe, rekvisitter, præmier mv. kunne publikum få et indblik i deres karriere og bedrifter for dansk badminton. Og det blev en klar succes at dømme på tilbagemeldingerne fra publikum.

For badmintonformand René Toft er etableringen af et badmintonmuseum ikke blot en god idé, men ligefrem også en klar forpligtelse.

”Jeg må jo desværre indrømme, at vi indtil nu på det grusomste har forsømt at fortælle historien om dansk badminton. Og det er en skam. For dansk badminton har gennem en række årtier ikke kun resultatmæssigt, men også socialt bidraget meget væsentligt til den flotte position, dansk idræt har i vores samfund. Badminton er en folkesport, som giver glæde og motion til tusinder af mennesker på tværs af alder, uddannelse og ikke mindst køn. Lad os ikke glemme, at badminton er en af de meget få idrætsgrene, som dyrkes sammen af begge køn. Piger og drenge, mænd og kvinder træner sammen, spiller holdkampe sammen, spiller turneringer sammen og har socialt samvær sammen. Det er en unik ting, som vi skal hæge om”, siger René Toft.

Men hvad skal vi konkret bruge museet og historien om dansk badminton til?

”Når vi sætter kikkerten bagud, må jeg jo nok indse, at det først og fremmest vil være de noget ældre generationer, der vil have interesse for at bruge museet, men de kan så – og det er mit håb – gøre de unge generationer opmærksom på, at her ligger noget, som man som ung badmintonspiller forståelsesmæssigt og fremadrettet kan bruge i sin karriere.
De kan så at sige få et pift i bagdelen ved at få fortællingen om, hvordan deres forgængere håndterede deres sport og karriere. Blive inspirerede og få en tro på, at de kan føre stafetten videre”, siger René Toft.

Alt sammen koster selvfølgelig penge, og selv om Badminton Danmark er klar til at støtte og støtter i opstartsfasen, kan forbundet ikke alene løfte det finansielle. Der skal penge til udefra, og formanden tror på, at fonde også vil se det som en forpligtelse at støtte et badmintonmuseum.

Fra sin udkigspost i Esbjerg kunne Ole Jacobsen desuden godt forestille sig, at arbejdsgruppen udover fonde, med videre, på et tidspunkt gik ud og appellerede direkte til alle de badmintoninteresserede via en såkaldt crowdfunding.

“Badmintonmuseet er nu her på nettet under adressen Badmintonmuseet.dk med de artikler, interviews og informationer om dansk badmintons historie, og med tiden vil der blive fyldt godt op med fascinerende stof og underholdning til badmintonfolket”, lyder det fra Ole Jacobsen, der håber, at navne som Finn Kobberø, Ulla Strand, Erland Kops, Camilla Martin og Peter Gade snart også vil være velkendte navne for de nye, talentfulde danske badmintongenerationer.

Arbejdsgruppen bag Badmintonmuseet består af:

Ole Jacobsen, formand (oleesb@outlook.dk)
Nina Vedsø, økonomi og indhold (nvbadmu@yahoo.com)
Torsten Berg, indhold (torstenberg48@gmail.com)
Lars Jørgen Andersen, indhold (kirstenprice@mail.tele.dk)
Per Dabelsteen, indhold (per.dabelsteen@gmail.com)
Gert Hansen, indhold, (gertfrodehansen@outlook.dk)
Søren Langhorn, indhold og grafik, (langhorn@hbc-badminton.dk)
Henrik Kyhl, indhold og scanning, (kyhl00@gmail.com)
John Thrane, indhold og webmaster, (john.thrane@outlook.dk)

Skriv en kommentar