Året 2016 var et rent jubelår for dansk badminton
Jubelåret 2016 startede med, at de danske damelandshold og herrelandshold sikrede sig guldmedaljer ved EM for hold i februar måned i russiske Kazan.
Damelandsholdet slog Bulgarien i finalen med 3-1 og herrelandsholdet gjorde damerne kunsten efter med en finalesejr på 3-1 over Frankrig. Det var 6. gang ud af seks mulige, at de danske herrer hentede guld i holdturneringen.
I maj vandt Danmark for første gang nogensinde VM for herrehold og Thomas Cup trofæet med en finalesejr på 3-2 over Indonesien.
Året sluttede med, at Viktor Axelsen triumferede med en sejr i sæsonfinalen i Dubai over kinesiske Tian Houwei, og satte et flot punktum for et forrygende dansk badminton-år.
De store resultater i 2016 fordelte sig med:
- 1 x Thomas Cup-guld
- 7 x Superseries-sejre
- 4 x EM-guld (individuelt)
- 2 x EM-guld (hold)
- 1 x OL-sølv
- 1 x OL-bronze
Men hvem var det nu der vandt medaljerne og de store turneringer?
Læs hvad Badminton Danmark skrev om jubelåret her…
Publiceret af: Jonas Kildegaard
9. jan 2016
Den tidligere verdensetter Peter Gade blev ved DR’s Sport 2015 optaget i Sportens Hall of Fame.
39-årige Peter Gade er blevet en del af Danmarks fineste sportsselskab, da han her til aften blev optaget i Sportens Hall of Fame.
Peter Gade er blevet optaget for sine imponerende præstationer i sin 17 år lange karriere. Blandt andet med en VM-sølvmedalje i 2001, fire VM-bronzemedaljer, fem EM-guldmedaljer, ti DM-titler og en enkelt All England-sejr i 1999, inden han i 2012 trak sig tilbage og indstillede karrieren.
Store badmintonnavne som Erland Kops, Lene Køppen, Mortens Frost, Poul-Erik Høyer og Camilla Martin har allerede fået lavet en buste af dem selv, og med en buste af det nyeste medlem, er der nu i alt seks buster af badmintonspillere blandt de 31 medlemmer.
Hvert år optages en tidligere sportsudøver i Sportens Hall of Fame. Eneste formelle krav er, at udøveren har indstillet sin karriere.
Der skal lyde et stort tillykke til Peter Gade.
Vi elsker badminton!
Badminton Europe afholder for fjerde gang deres BEC Award Gala, og her er Danmark flot repræsenteret blandt de nominerede.
For fjerde gang afholder Badminton Europe BEC Award Gala. Awardshowet løber af stablen lørdag den 16. april i Slovenien, og her bliver Årets Mandlige Spiller, Årets Kvindelige Spiller, Årets Unge Spiller, Årets Senior Spiller og Årets Para-spiller i 2015 i Europa kåret – og Danmark er repræsenteret i alle kategorier.
I alle kategorier er der fire nominerede, og i Årets Unge Spiller-kategorien er der hele tre danskere med. Julie Dawall Jakobsen er nomineret for sine præstationer ved Junior EM, hvor hun vandt guld i damedouble og sølv i single. Anders Antonsen er blandt de nominerede for sin guldmedalje ved Junior EM, og Joel Eipe/Frederik Søgaard er nomineret for deres sløvmedalje ved Junior VM. De tre danskere konkurrerer mod tyske Maz Weisskirchen, som blev Junior-europamester i mixdouble.
Julie Thrane, som vandt VM-guld, VM-sølv og VM-bronze i para-badminton i 2015, er nomineret til Årets Para-spiller, og den 20-årige Korup-spiller er naturligvis stolt over at være blandt de sidste fire i kapløbet om at vinde prisen.
- Det er altid helt vildt fedt at blive nomineret til en pris. Det betyder jo, at man er blevet lagt mærke til. Så jeg er selvfølgelig super glad og stolt. Jeg synes, det er fedt, at para-badminton og badminton bliver hyldet sammen. Det er jeg sikker på er med til at gøre sporten stærkere, siger Julie Thrane.
I de øvrige kategorier er Jan Ø. Jørgensen, Mathias Boe/Carsten Mogensen (Årets Mandlige Spiller), Christinna Pedersen/Kamilla Rytter Juhl (Årets Kvindelige Spiller) og Gitte Sommer (Årets Senior Spiller) nomineret.
Det er muligt at stemme på de danske spillere indtil den 11. marts.
- Det er nogle stærke spillere, jeg er oppe i mod, så jeg tager al den støtte, jeg kan få, siger Julie Thrane.
De danske herrer slog her til formiddag Frankrig med 3-1 og sikrede sig EM-guldet for sjette gang ud af seks mulige.
Det danske herrelandshold stod her til formiddag over for et fransk mandskab med ingen ringere end den tidligere danske topspiller Peter Gade i spidsen. De to holds landstrænere har tidligere udkæmpet mange kampe på badmintonbanen, og i dag var der altså lagt op til endnu et møde mellem Kenneth Jonassen og Peter Gade, som denne gang blev udkæmpet fra trænerbænken.
Ifølge den danske landstræner spillede det da også en rolle, at Peter Gade stod i spidsen for det franske hold, men det var ikke af afgørende betydning.
- Det er selvfølgelig specielt i forhold til, at han kender os og vores spillere rigtig godt, men jeg synes stadigvæk, at spillerne håndterede det rigtig fint og egentlig så kæmper vi jo ikke mod Peter, men mod de spillere han har på banen og det synes jeg, at vi gjorde rigtig godt.
Finalen blev skudt i gang med første herresingle, hvor Jan Ø. Jørgensen stod over for Brice Leverdez, der til daglig huserer i den danske badmintonliga.
Jan Ø. var på forhånd favorit i den kamp, og han kom også planmæssigt foran 10-2 i første sæt. Leverdez kom dog fantastisk ud efter opholdet, og kombineret med et par nemme fejl fra Jan Ø. var spændingen i sættet intakt. Da sættet skulle afgøres spillede Jan Ø. et par gode bolde, og det sikrede ham sejren med 21-19. I Andet sæt startede Leverdez som lyn og torden, og bragte sig med godt aggressivt spil hurtigt komfortabelt foran. Den føring fik Jan Ø. aldrig hentet, og sættet blev fransk med 21-16. Første halvdel af tredje sæt blev en tæt affære, men ved stillingen 13-13 trak franskmanden afgørende fra, og sikrede sig sættet og dermed sejren med 21-16.
Næste danskere i aktion var Mads Kolding og Mads Conrad, der var oppe mod Bastian Kersudy og Gaetan Mittelheisser. Mads og Mads virkede lidt rystede over det danske choknederlag i den første kamp, og tabte første sæt til de meget undertippede modstandere med 21-17. I andet og tredje sæt fandt danskerne heldigvis det gode spil frem, og derfra var der ingen tvivl om sejren, som blev sikret med 21-11 21-8.
Dermed var der udlignet til 1-1 og Viktor Axelsen kunne spille Danmark i front med en sejr i anden herresingle. Modstanderen var Thomas Rouxel og han fik aldrig et ben til jorden. Viktor leverede en rigtig god og fokuseret indsats, og sejrede stensikkert med 21-13 21-12.
Oven på den sejr stod Kim Astrup og Anders Skaarup med muligheden for at spille guldet hjem til Danmark. Det krævede en sejr over Ronan Labar og Julien Maio. Den kom sikkert i hus i to sæt med cifrene 21-10 21-5 i en kamp, hvor danskerne spillede godt, og var fuldt fokuserede på opgaven.
Med en samlet stilling på 3-1 kunne den danske jubel altså bryde løs i Kazan, hvor det sjette EM-guld på stribe var i hus!
Det var også en tilfreds landstræner, der efter kampen kunne gøre status på turneringen.
- Jeg synes, vi har været suveræne. Vi har kunne tackle den modstand, der har været, og været i stand til at levere på det niveau, der har været behov for. Når det har været nødvendigt, så har de fleste trukket noget ekstra op ad posen, og det synes jeg vi kan rigtig stolte af, så absolut en godkendt præstation, siger Kenneth Jonassen.
Stort tillykke med EM-guldet til de danske spillere – godt gået!
Her til eftermiddag gjorde damerne herrerne kunsten efter og snuppede EM-guldet med en sejr på 3-1 over Bulgarien. Dermed er Danmark europamestre for fjerde gang af seks mulige på damesiden.
I første damesingle var Line Kjærsfeldt kommet på en svær opgave, da hun stod over for Linda Zetchiri, som hun aldrig tidligere har slået. Det blev der dog lavet gevaldigt om på i dag, da Line leverede en overlegen præstation og vandt kampen 21-15 21-9. Hermed sikrede hun Danmark den optimale start på finalen.
En sejr, som landstræner Kenneth Jonassen også var godt tilfreds med.
- Jeg synes at Line stille og roligt har spillet sig bedre og bedre, og i dag der var der ingen slinger i valsen. Hun viser holdkammeraterne at hun er der og at hun kæmper hele vejen. Det er altid super dejligt at få ro på fra starten af med en sejr, selvom vi godt ved, at vi også har en første damedouble der er ret sikker.
Dernæst var det blevet Anna Thea Madsens tur. Modstanderen var Petya Nedelcheva, som Anna Thea hidtil har haft godt styr på, når de har mødtes. Dagens kamp var ingen undtagelse, og på trods af et par udfald undervejs havde Anna Thea kampen under kontrol. Hun sejrede med 21-18 21-18 og sørgede for, at de næsten kunne dufte guldet i den danske lejr.
Dermed kunne Mette Poulsen afgøre finalen i tredje damesingle, men hun stod over for en svær modstander i Stefani Stoeva. På papiret Bulgariens svageste damesingle, da hun normalt prioriterer at spille damedouble, men i virkeligheden nok er deres bedste damesingle. Der ventede altså en svær opgave for Mette Poulsen, som også skulle vise sig at blive for stor. Et nederlag på 13-21 15-21 udskød den danske guldfest.
Det varede dog ikke længe, før guldduften igen var at finde i den danske lejr, for efter Mette Poulsen trådte Danmarks vel nok sikreste kort på banen i form af Christina Pedersen og Kamilla Rytter Juhl. I suveræn stil slog de Petya Nedelcheva og Gabriela Stoeva med 21-11 21-12 og dermed var EM-guldet og altså også titlen som europamestre i hus.
I den danske lejr var der efter kampen også tilfredshed at spore oven på dagens indsats.
- De kæmper med alt hvad der overhovedet findes i dag, og det tegner godt, i og med det er et meget ungt hold vi har med at gøre. Pigerne bliver stille og roligt i løbet af turneringen bare bedre og bedre og har absolut holdt deres målsætning. De var endnu mere suveræne end for to år siden, siger Kenneth Jonassen og understreger, at der stadig venter en masse videre arbejde med de unge danske spillere.
- Vi er selvfølgelig glade for vores sejre, men det er ikke en hvilepind, det er en motivation til at fortsætte med vores udvikling af de her unge spillere, så vi fortsat kan være et skridt foran de andre nationer. Her, hvor det drejer sig om bredde i truppen, der viser vi, at vi er den absolut stærkeste nation i Europa
Der skal lyde et stort tillykke med EM-titlen til de danske damer, som ugen igennem har leveret varen – godt gået!
- april 2016/BD
Ved det netop overståede EM for individuelle formåede Danmark som den første nation siden EM’s stiftelse at få otte nye medaljevindere ved samme mesterskab.
Et fantastisk EM er overstået. Den danske målsætning lød på 15 medaljepoint, og det blev i den grad indfriet med de 22 medaljepoint, som de danske spillere sikrede med fire guld-, tre sølv- og fire bronzemedaljer.
Foruden at spillerne formåede at overgå målsætningen, kunne flere af dem også lade sig indskrive i historiebøgerne for første gang. Line Kjærsfeldt, Kim Astrup, Anders Skaarup, Sara Thygesen, Maiken Fruergaard, Niclas Nøhr, Mathias Christiansen og Lena Grebak vandt nemlig EM-medaljer for første gang.
Det er første gang siden EM’s stiftelse i 1968, at en nation får hele otte nye medaljevindere. Da det første EM blev afholdt i Bochum, Tyskland, formåede otte engelske spillere at vinde medaljer, og Danmark bliver dermed den første nation til at opnå den bedrift siden indførelsen af de officielle europamesterskaber.
- Det er et rigtig godt og flot resultat for dansk badminton. Ikke nok med at vi overgår vores målsætning, men jeg synes også, at måden, vi gjorde det på, var rigtig flot. Spillerne viser flot teknik og en stærk mentalitet, siger Badminton Danmarks sportschef, Finn Trærup-Hansen.
Ros til de unge spillere
Danmark kom til Frankrig med flere EM-debutanter og spillere, der ikke havde vundet EM-medaljer før. At flere af dem formår at spille sig frem til medaljer, glæder Finn Trærup-Hansen sig naturligvis over.
- Det var rigtig godt at se, at de unge spillere kunne udfordre de rutinerede spillere. De unge kunne se deres chance for en EM-medalje, og så kæmpede de for den. Jeg tænker blandt andet på Lena Grebak og Mathias Christiansen. De kunne se, at de havde en mulighed for at slå Adcock og Adcock. At de så gør det er rigtig flot, siger Badminton Danmarks sportschef, Finn Trærup-Hansen.
Christiansen/Grebak måtte dog se sig slået af en anden ung mixdouble i semifinalen, da Niclas Nøhr og Sara Thygesen vandt en spændende tresætter. De måtte omvendt tage til takke med en flot sølvmedalje efter en flot kamp mod de nykårede europamestre, Christinna Pedersen/Joachim Fischer.
- Mixdouble-finalen var meget seværdig. De unge gik til de rutinerede, og de rutinerede kunne ikke slippe af sted med at levere 85 procent. De var nødt til at gøre en god indsats, og det var dejligt at se, at der var kamp om det. De unge lærer en masse og får en masse selvtillid, mens de rutinerede får god modstand.
Entusiasme skal medbringes til træning
Med flere succesoplevelser for både de unge og rutinerede danske spillere, håber Finn Trærup-Hansen, at de i fællesskab kan medbringe de gode takter til den daglige træning.
- Vi håber, at spillerne tager den entusiasme med hjem til træningen, så de kan blive endnu bedre. Vi værner meget om vores træningsmiljø, og vi tror på, at det spiller en stor faktor for vores flotte resultater. De bedste spillere træner sammen hver dag, og her udfordrer og hjælper de hinanden, for de ved, at de skal bruge hinanden for at blive bedre, siger Finn Trærup Hansen.
- Både spillere og trænere bidrager i fællesskab til, at vi bliver ved med at udvikle os og sørger for, at vi har de rette øvelser og kigger frem mod de næste skridt, som vi skal tage sammen, siger Finn Trærup-Hansen.
Det er tredje gang, at Danmark når op på tårnhøje 22 medaljepoint. Samme antal medaljepoint nåede Danmark også op på i 1998 og 1996 – året hvor Danmark vandt alle fem guldmedaljer. Det er første gang, at Danmark vinder 4 guld-, tre sølv- og fire bronzemedaljer ved et mesterskab.
Rekorden for medaljepoint til et EM for individuelle lyder på 23. En rekord som Danmark satte tilbage i 1992, hvor det blev til fire guld-, fem sølv- og en bronzemedalje.
De danske medaljevindere ved individuelt EM 2016:
Guld:
Mixdouble Joachim Fischer/Christina Pedersen
Herredouble Mads Kolding/Mads Conrad
Damedouble Kamilla Rytter Juhl/Christina Pedersen
Herresingle Viktor Axelsen
Sølv:
Mixdouble Nicklas Nøhr/Sara Thygesen
Herredouble Kim Astrup/Anders Skaarup
Herresingle Jan Ø. Jørgensen
Bronze:
Mixdouble Mathias Christiansen/Lena Grebak
Damedouble Sara Thygesen/Maiken Fruergaard
Damesingle Anna Thea Madsen og Line Kjærsfeldt
Fire finaler med dansk deltagelse. Tre finaler med danskere på begge sider af nettet. Fire guldmedaljer, tre sølvmedaljer, fire bronzemedaljer. Sådan ser det ud, når regnestykket fra EM i Frankrig skal gøres op, og det må siges at være mere end godkendt!
I dag var store finaledag ved EM i Frankrig, og der var i den grad dansk på menuen.
I mixdouble blev det til guld, sølv og bronze til Danmark. I finalen stod rutinen over for den yngre næste generation – Joachim Fischer/Christina Pedersen mod Nicklas Nøhr/Sara Thygesen. Det endte med en sejr til rutinen efter en virkelig flot og velspillet kamp. Fischer og Pedersen tog sejren med 19-21, 21-13, 21-17. Lena Grebak/Mathias Christiansen vandt bronzemedaljer efter også at have spillet en flot turnering.
Herresinglen stod, som ventet, mellem Jan Ø. Jørgensen og Viktor Axelsen, hvor Viktor skulle forsøge at vinde sit første europamesterskab. Den unge dansker leverede en flot indsats, og vandt 21-11, 21-16.
Damedoublen var den eneste finale, hvor danskerne ikke stod over for andre danskere. Kamilla Rytter Juhl/Christina Pedersen mødte hollandske Muskens/Piek, i en kamp, hvor danskerne på forhånd var klare favoritter. De stod for presset, og levede op til favoritværdigheden med en sejr på 21-18, 21-17. Det sikrede dem deres tredje EM-guld på stribe – imponerende!
I EM’s sidste kamp stod Mads Kolding/Mads Conrad over for Kim Astrup/Anders Skaarup. Her trak Kolding/Conrad det længste strå, og vandt 14-21, 21-18, 21-13, hvilket sikrede dem deres første europamesterskab.
Oven på et afsluttet EM var det naturligvis også en meget tilfreds dansk landstræner, der gjorde status
- Det har været en rigtig god turnering og god oplevelse, hvor vi præsterer på allerhøjeste niveau, og hvor næste geled næsten overpræsterer. At vi får så mange medaljer til de yngre og mere urutinerede spillere, er positivt, og de har jo slået etablerede og rutinerede stjerner.
Det er mange EM’er siden, at vi har stået med fire mesterskaber, så det er rigtig positive takter, som vi tager med hjem, siger Lars Uhre.
Stort tillykke til alle de danske medaljetagere ved EM – godt gået!
Nedenfor kan du en liste over de danskere, der vandt medaljer ved EM:
Guld:
Mixdouble Joachim Fischer/Christina Pedersen
Herredouble Mads Kolding/Mads Conrad
Damedouble Kamilla Rytter Juhl/Christina Pedersen
Herresingle Viktor Axelsen
Sølv:
Mixdouble Nicklas Nøhr/Sara Thygesen
Herredouble Kim Astrup/Anders Skaarup
Herresingle Jan Ø. Jørgensen
Bronze:
Mixdouble Mathias Christiansen/Lena Grebak
Damedouble Sara Thygesen/Maiken Fruergaard
Damesingle Anna Thea Madsen og Line Kjærsfeldt
6. april 2016
I dag offentliggør DIF og DGI de officielle medlemstal for 2016 for hver enkelt specialforbund og idræt, og det er en stor glæde, at badmintonsporten for første gang i mange år oplever en medlemsfremgang.
Der er gennem de seneste år blevet lagt et stort arbejde i at få vendt den nedadgående medlemskurve, som badminton har oplevet. Flere konkrete initiativer og en kæmpe indsats rundt omkring i klubberne i hele i landet ser nu ud til at have båret frugt. Badminton Danmark og DGI Badminton oplever tilsammen en tilvækst på 1980 unikke nye medlemmer i 2016.
”Det er meget positivt, og jeg er glad for, at vi for første gang i flere år oplever fremgang. Det fortæller mig, at flere af de initiativer, vi har taget, er rigtige, og så er jeg selvfølgelig stolt over og taknemmelig for det store arbejde vores klubber rundt omkring i hele landet gør for sporten og for at motivere og skabe glæde hver dag for deres medlemmer,” siger direktør i Badminton Danmark, Bo Jensen.
Stort klubarbejde
’Bevæg dig for livet, badminton’ som er et samarbejde mellem Badminton Danmark og DGI Badminton har gennem de seneste to år iværksat en række initiativer, der har skulle styrke trænings- og klubmiljøer rundt omkring i hele landet. Samtidig har de også udviklet flere skræddersyede koncepter, som for eksempel ’Voksenfjer’, der skal tiltrække og fastholde flere voksenmotionister og ’styrk klubbens træningsmiljø’ der skal skabe et fedt træningsmiljø i klubberne
”Det er naturligvis svært at pege på ét særligt initiativ, der har skabt fremgangen, men der er ingen tvivl om at nogle af disse initiativer har medvirket til dette. Samtidig nød badminton stor eksponering i 2016, hvor flere flotte danske resultater, som Thomas Cup og OL-medaljer skabte opmærksomhed omkring sporten. Dette skaber ikke i sig selv nye medlemmer, men vores klubber har formået at bruge denne opmærksomhed positivt og har stået klar, når interesserede henvendte sig,” siger Bo Jensen, som uddyber:
”Vores arbejde er langt fra færdigt nu, og vi vil arbejde de næste mange år for at få endnu flere til at spille badminton og opleve, hvor fantastisk en sport det er. Det håber og ved jeg, at vores frivillige i klubber og foreninger er klar til, og det sætter jeg utrolig stor pris på, for uden dem kunne det ikke lade sig gøre".
For første gang nogensinde vinder Danmark VM for herrehold, Thomas Cup. Det skete med en finalesejr på 3-2 over Indonesien.
22. maj. 2016
I dag blev der skrevet et nyt kapitel i den danske badmintonhistorie. Aldrig nogensinde før har man kunne læse om dansk guld i Thomas Cup-kapitlet – det blev der gjort noget ved i dag.
For den 29. udgave af Thomas Cup blev udgaven, hvor Danmark for første gang kunne lade sig krone som konger af badmintonverdenen.
Med en sejr på 3-2 over Indonesien fik de danske herrespillere taget revanche fra fortidens otte finalenederlag – fire af dem til netop Indonesien.
Singlerne sejrede
Det var i den femte og sidste kamp, at finalen i Thomas Cup skulle afgøres. Og her var det Hans-Kristian Vittinghus, der kunne sørge for dansk sejr i holdkampen.
Forinden havde Viktor Axelsen og Jan Ø. Jørgensen vundet deres singler mod henholdsvis Tommy Sugiarto med 21-17, 21-18 og Ginting Anthony med 21-17, 21-12. Danmark bragte sig med sejrene foran 1-0 og 2-1. Indoneserne fik udlignet i holdkampen med deres doubler.
Som ventet fik de danske herredoubler det nemlig svært i deres kampe. Mads Conrad-Petersen/Mads Pieler Kolding tabte 18-21, 13-21 til verdens andenbedste herredouble, Ahsan/Setiawan. Kim Astrup/Anders Skaarup tabte 16-21, 14-21 til Pratama/Suwardi.
Med to single-sejre og to nederlag i doublerne var den samlede stilling 2-2 efter de første fire kampe.
Derfor skulle verdens nr. 13, Hans-Kristian Vittinghus, ud i den femte og afgørende kamp mod verdens nr. 31, Ihsan Maulana Mustofa. 30-årige Vittinghus stod for presset og kunne med en sejr på 21-15, 21-7 sørge for det første Thomas Cup-trofæ til Danmark nogensinde.
Modtagelse i Københavns Lufthavn
Det danske herrelandshold lander efter planen i Københavns Lufthavn i morgen, mandag, kl.18.45. Vi vil meget gerne invitere jer alle sammen med i ankomsthallen for at modtage de danske spillere, trænere, den øvrige stab og Thomas Cup-trofæet.
Danmark blev den blot femte nation til at vinde Thomas Cup. Kun Malaysia, Kina, Japan og Indonesien havde inden 2016-udgaven vundet verdens mest prestigefyldte holdturnering for herrelandshold.
Indonesien er den nation, som har vundet Thomas Cup flest gange. I alt 13 gange har sølvvinderne fra dette års Thomas Cup stået øverst på podiet, siden mesterskabet blev stiftet i 1949.
Fire gange tidligere har Danmark mødt Indonesien i finalen, og alle fire gange er det blevet til dansk nederlag: 4-5 i 1964, 1-8 i 1973, 0-9 i 1976 og 0-5 i 1996. Heldigvis blev det til revanche i dag.
Hans-Kristian Vittinghus vandt i weekenden sin første Superseries-turnering, og for tre uger siden løftede han Thomas Cup-trofæet. Men selvom titlerne er kommet i hus, vil den 30-årige herresingle stadig udvikle sig.
Hans-Kristian Vittinghus og Poul-Erik Høyer har set lidt til hinanden de seneste tre uger. Men sådan er det jo, når man vinder turneringer og mesterskaber. Som præsident for BWF overrakte den danske badmintonlegende Thomas Cup-trofæet og Australian Open-titlen til den måske kommende badmintonlegende Hans-Kristian Vittinghus.
Som den afgørende tredjesingle sørgede Vittinghus for, at der i de tykke badmintonhistoriebøger blev skrevet Danmark som vinder af Thomas Cup for første gang. Og i weekenden blev han den første danske herresingle-spiller til at vinde en Superseries-turnering i to år.
Alligevel har HK ikke tænkt sig at løsne grebet på ketcheren og læne sig tilbage.
- Der er mange punkter, hvor jeg kan bygge videre på mit spil og udvikle mig. Jeg tror også, at det er en af grundene til, at resultaterne kommer nu. Det er fordi, at jeg er blevet ved med at udvikle mig, siger Hans-Kristian Vittinghus.
Fokuspunkter: Forbanen og det mentale
Det er svært at sige Hans-Kristian Vittinghus uden at sige fighter og rutine. Men skal der endnu flere flotte titler i pokalskabet, skal der stadig knokles igennem til træning af den 30-årige TSS-spiller – titlerne kommer ikke af sig selv.
- Mit spil på forbanen kan blive meget bedre, og det er noget, som jeg har arbejdet med gennem hele min karriere, og det vil jeg blive ved med. Jeg har også mange udviklingspunkter inden for det mentale område. Det er et af de områder, som jeg har prioriteret højt de seneste par år, og som jeg også synes er blevet meget bedre. Det viste jeg blandt andet ved at kunne lukke en Thomas Cup-finale ved 2-2 i holdkampen og ved at vinde Australian Open, siger Hans-Kristian Vittinghus.
For at udvikle sig på de to områder får Vittinghus blandt andet hjælp fra de øvrige herresingle-spillere til forbundstræningen og fra Team Danmarks sportspsykolog Jakob Hansen.
- Rent mentalt vil jeg være endnu bedre til at komme ind med det samme mindset til alle kampene. Så jeg holder et mere følelsesmæssigt stabilt niveau, så jeg kan bevare fokus. Ikke så meget fokus på resultatet men mere på den præstation, som jeg kan levere.
- Når det kommer til forbanen handler det især om, at jeg tør at stå langt fremme og stole på, at jeg er god nok nede på baglinjen. Hvis jeg kan stå langt fremme og tage boldene tidligere, så kan jeg få en rigtig god og skarp forbane. Men lige nu har jeg en tendens til at dække lidt for meget bagud, så det vil jeg gerne arbejde lidt på, siger Hans-Kristian Vittinghus.
- Jeg ved, at når jeg træner med Jan (Ø. Jørgensen, red.) og Viktor (Axelsen, red.), og jeg kan spille lige op med dem, så ved jeg, at jeg kan spille lige op med de bedste i verden. Det giver os en rigtig god ballast, at vi har det her træningsmiljø og kan hjælpe hinanden i fællesskab.
Hans-Kristian Vittinghus holder nu en velfortjent ferie, før sommertræningen starter i begyndelsen af juli.
VIKTOR AXELSEN VINDER OL-BRONZE i RI
10. aug. 2016
Viktor Axelsen vandt 15-21, 21-10, 21-17 over Lin Dan i OL-bronzekampen og tog dermed en medalje i sin OL-debut.
For første gang siden 2000 var der dansk deltage i en OL-bronzekamp, da Viktor Axelsen i dag mødte Lin Dan.
Klædt i hvidt indtog Viktor Axelsen Riocentros Pavilion 4 med ambitionen, ønsket og drømmen om at vinde en OL-medalje til sit første OL. Et af de store spørgsmål til dagens kamp var, hvorvidt Lin Dan ville være motiveret for at vinde en bronzemedalje efter to guldmedaljer i træk.
Men heldigvis viste Lin Dan fra starten af kampen, at han var interesseret i at få sin tredje OL-medalje, hvilket skabte en fremragende badmintonkamp. Viktor Axelsen kom bagud 0-3, før han fik skudt sig tilbage i kampen og foran med både 5-4, 7-5 og 11-10. Det virkede til, at Axelsen havde bedre fat i sit spil i dag, end han havde i gårsdagens semifinale mod Chen Long.
Defensiven stod bedre og angrebet var skarpere, og det gav nogle rigtig gode dueller mellem de to verdensstjerner.
Desværre kom den første store pointstime til Lin Dan. Personlige fejl fra den 22-årige dansker satte føringen på 15-14 over styr, og med syv point i træk til Lin Dan vandt kineseren første sæt 21-15.
I andet sæt stod der Viktor Axelsen på det hele. Han styrede kampen og gav alt, hvad han havde. Flere dueller blev forlænget, fordi han kastede sig efter det hele, og andre dueller blev afgjort med et tungt smash helt ude ved linjerne uden chance for Lin Dan, og det sikrede en sætsejr på 21-10 over verdensranglistens nr. 3.
Dermed skulle OL-bronzekampen anno 2016 afgøres i tre sæt. Danskeren kom flyvende ud til sit sidste sæt ved dette OL, og han fik endda også Lin Dan ud at flyve. Det stærke spil fra andet sæt blev bragt med ind i tredje, og det gav en 4-0-føring til Axelsen, hvor Lin Dan måtte kaste sig efter flere af boldene.
Føringen blev indhentet af Lin Dan ved 9-9 efter fem point i træk. Det knækkede ikke danskeren, som kunne gå til ophold 11-9. Men OL-debutanten fik intet foræret af Lin Dan. Der skulle kæmpes for hvert eneste point. Der kan beskrives flere dueller, som Viktor Axelsen på imponerende vis fik point ud af.
Den sublime fight var medvirkende til, at Axelsen kunne gå fra 17-17 til matchbold 20-17. Han skulle kun bruge en matchbold, før han fik smashet bolden i gulvet til en fantastisk sejr over det kinesiske badmintonikon på 15-21, 21-10, 21-17.
Viktor Axelsen er den anden danske herresingle til at vinde OL-bronze. Den første var Thomas Stuer-Lauridsen i 1992 i Barcelona.
Kæmpestort tillykke til Viktor med den flotte bronzemedalje!
Det var en flot og spændende damedouble på højt niveau, som der i dag blev spillet i OL-finalen.
11. aug. 2016.
Desværre måtte Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl se sig slået med 21-18, 9-21, 21-19 i OL-finalen.
Det var første gang nogensinde at en dansk damedouble deltog i en OL-finale. 30-årige Christinna Pedersen og 32-årige Kamilla Rytter Juhl skulle forsøge at slå Misaki Matsutomo og Ayaka Takahashi og vinde den første danske OL-guldmedalje i badminton siden Poul-Erik Høyers triumf i Atlanta.
Men der ventede en svær opgave mod verdensranglistens nr. 1 og de førsteseedede japanere, som kun havde tabt tre kampe i hele 2016. Danskerne havde også tabt til dem i de seneste fem indbyrdes opgør. Heldigvis lever finaler med det ry, at alt kan ske. Det var en nervøs start for begge par, hvor personlige fejl sneg sig ind i spillet. Men da de værste finalenerver havde forladt kroppen, blev det en velspillet finale på højt niveau.
Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl fik den første større føring, da de spillede sig frem til 7-4. Misaki Matsutomo og Ayaka Takahashi svarede prompte igen med fire point i træk, og så var det dem, der var i front 8-7. Ved opholdet var danskerne tilbage i førersædet med 11-9, og det forblev tæt hele vejen gennem første sæt. Da japanerne reducerede til 15-16 var Pedersen/Rytter Juhl stærkt utilfredse med, at den ene af trænerne fra Japan angiveligt skulle have råbt ind til sin damedouble, at Rytter Juhls løft var på vej ud af banen. Det endte dog uden straf til den staben.
Gudskelov rystede det ikke Danmarks bedste damedouble, som fortsatte med at knokle på. Specielt defensivt fik danskerne skabt en trampolin, som sendte alt tilbage på den japanske banehalvdel. Det gjorde, at Kamilla Rytter Juhl med et brag af en smash kunne sikre dansk sætsejr på 21-18.
Andet sæt var dårligt servet i gang, før Pedersen/Rytter Juhl var bagud 1-6. De fik reduceret til stillingen 4-8, men måtte alligevel se finalemodstanderen gå til ophold foran 11-5. Først ved 6-14 fik danskerne point igen, men derefter fortsatte verdensranglistens nr. 1 med at tage point i stimer, hvilket sørgede for et stort sætnederlag til Pedersen/Rytter Juhl på 9-21.
Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl fik godt gang i spillet i det afgørende tredje sæt. Det kom også til syne på scoretavlen, hvor der ud fra Dannebrog blandt andet stod 3-1 og 8-5 i starten af tredje sæt. 24-årige Matsutomo og 26-årige Takahashi var til gengæld dem, der kom først på 11 point, men danskerne slog tilbage med fire point i træk til stillingen 14-12.
Der var ingen af de to par, som lod modstanderen stikke af. Det var ufattelig tæt, og det var de berømte marginaler, som afgjorde om pointet gik den ene eller anden vej. Marginalerne gik ”Chris” og ”Juhls” vej fra 16-16 til 19-16, men da den utrolig spændende finale skulle afgøres, blev det med fem point i træk til Misaki Matsutomo og Ayaka Takahashi.
Dermed måtte Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl desværre se sig slået med 21-18, 9-21, 21-19 i OL-finalen.
De kan dog stadig være enormt stolte af deres sølvmedalje! Det er første gang i historien, at en dansk damedouble vinder en sølvmedalje ved OL.
11. sept. 2016
Det blev desværre til et finalenederlag for Jan Ø. Jørgensen mod Lee Chong Wei, mens Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen endelig fik skovlen under Matsutomo og Takahashi.
Der var OL-revanche i luften, da Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen stod over for de japanske hjemmebanefavoritter Matsutomo og Takahashi i finalen ved Japan Open.
I de seneste seks opgør var det blevet til nederlag mod de stærke japanere, og altså senest i OL-finalen, men den stime fik Pedersen/Rytter Juhl endelig brudt i dag.
Efter at have været bagud de meste af første sæt, fik danskerne tilspillet sig en føring på 19-17. Fire japanske point på stribe sendte dog alligevel sættet på japanske hænder med 21-19.
Andet sæt startede skidt, set med danske briller, og japanerne kom hurtigt foran 12-7. Herfra stod der dog Danmark på det meste, og efter et flot comeback blev sættet dansk med 21-18.
I tredje sæt var danskerne suveræne, og sættet blev aldrig tæt og spændende. Pedersen/Rytter Juhl vandt sættet med overbevisende 21-12, og dermed fik de deres revanche for det bitre nederlag i OL-finalen.
Landstræner Kenneth Jonassen var efter kampen naturligvis også stolt over det, den danske damedouble har leveret på banen under Japan Open.
- Det er en virkelig, virkelig stærk præstation, og jeg synes, at det er så sejt gået. Jeg er imponeret over deres villighed til at ofre sig på banen og samtidig med at tænke klart, når man er mest træt – både i dag, og i turneringen som helhed. Det er bare meget imponerende.
Kæmpe stort tillykke til de danske piger, hvor er det flot!
Ærgerligt nederlag i fremragende herresinglefinale
I dagens anden kamp med dansk deltagelse stod Jan Ø. Jørgensen over for Lee Chong Wei. De to havde forud for dagens opgør mødt hinanden 17 gange, og det var kun blevet til en enkelt dansk sejr. Det blev desværre ikke i dag, at sejr nummer to til Jan Ø. kom, men sikke en spændende og velspillet kamp, vi fik.
Jan Ø. kom godt fra start, men Lee Chong Wei kom stærkt igen og snuppede første sæt med 21-18.
I andet sæt fulgtes de to ad ind til midtvejs i sættet, hvor Jan trak fra. Han holdt føringen hjem og vandt sættet 21-15.
I tredje og afgørende sæt kom Jan Ø. også godt fra start og bragte sig foran 8-5. I modsætning til i andet sæt formåede han desværre ikke at holde fast i føringen. Lee Chong Wei fik spillet sig tilbage og skabte sig en smal føring, som holdt hele vejen hjem til sætsejr på 21-16.
På trods af, at det i dag blev til et nederlag, er der bestemt positive ting at tage med hjem, mener Kenneth Jonassen.
- Der er ingen tvivl om, at Jan spiller en rigtig god kamp på et højt niveau, men desværre bliver han i perioder lullet ind i det spil, Chong Wei gerne vil have, hvor Jan han tager lidt for store chancer og kommer til at spille for stereotypt. Det er rigtig svært, men endnu en gang synes jeg, at Jan viser, at han har niveauet til at være med mod de bedste, og at han også kan slå dem. Når vi kommer hjem fra Østen, kommer der en del videoarbejde, hvor vi skal se de her kampe, og se, hvilke situationer det er, han skal blive endnu skarpere på.
Næste opgave for de danske spillere bliver i Korea, hvor det går løs i næste uge. Held og lykke!
12. sept. 2016
Den danske badmintonlandstræner, Lars Uhre, har selv valgt at stoppe som landstræner, når kontrakten udløber ved årsskiftet, men allerede fra 1. oktober giver han rollen videre til Kenneth Jonassen.
I 10 år har Lars Uhre haft sin daglige gang i Idrættens Hus hos Badminton Danmark, og siden august 2010 har han besiddet sit drømmejob som dansk landstræner. Men nu føler Lars Uhre, at det er på rette tid at prøve noget andet, når kontrakten udløber ved årsskiftet.
- Jeg har opnået meget af det, som jeg gerne ville, og jeg har været her længe. Det er hårdt at være landstræner, og det har også været hårdt for min familie. Jeg har også en alder som gør, at det nok er ved at være tid, hvis jeg skal prøve noget andet. Det er de faktorer, der har spillet ind, som gør at jeg føler, at det er det rigtige tidspunkt, siger Lars Uhre.
- Det her har været mit ønskejob, siden jeg var 14 år. Jeg har fået lov til at arbejde med min hobby på det højeste plan og sammen med andre dedikerede mennesker. Det har været fantastisk at arbejde med spillere og trænere, som er ambitiøse og talentfulde, og som altid forsøger at udvikle sig.
44-årige Lars Uhre skrev under på sin nuværende kontrakt efter OL i London i 2008, og allerede der forestillede han sig, at han ved kontraktens udløb den 31. december 2016 ville søge nye græsgange, men hvilke ved han endnu ikke.
- Jeg har ikke noget nyt på hånden, så nu skal jeg ud og se, om der er nogle, der kunne finde på at bruge mig til et eller andet. Jeg er stadig interesseret i at få mennesker til at udvikle sig og performe individuelt og sammen. Også udenfor sportens verden, siger Lars Uhre.
Jobbet som dansk landstræner har blandt andet budt på Thomas Cup-guld, fire OL-medaljer, Superseries-sejre og udvikling samt glæde i samarbejdet med trænerteamet og spillerne.
- Jeg husker selvfølgelig resultaterne, men nogle af mine største oplevelser har været, når de andre trænere har lykkedes med deres projekter. Samarbejdet i trænerteamet er noget, som gør det her job unikt. Det har været nogle meget spændende teams, jeg har været en del af, og jeg synes, at vi er gode til at få det bedste ud af hinanden, siger Lars Uhre.
Hos Badminton Danmark anerkender man fuldt ud Lars Uhres indsats for dansk badminton – både resultat-og udviklingsmæssigt.
- Lars Uhre har været en succes som landstræner. Han har skabt gode resultater og en fantastisk udvikling i sin tid som landstræner. Vi er selvfølgelig kede af, at Lars har valgt at stoppe, men vi har også fuld respekt for den beslutning, som han har truffet. Vi ønsker Lars held og lykke i fremtiden, og så håber vi, at han igen vil få tid og lyst til at prioritere badminton, så vi kan drage fordel af hans kompetencer, siger Badminton Danmarks adm. direktør, Bo Jensen.
Selvom Lars Uhre først stopper hos Badminton Danmark ved udgangen af 2016, overgiver han rollen som landstræner til den nuværende assisterende landstræner, Kenneth Jonassen, fra 1. oktober.
- Vi er glade for at have lavet en aftale med Kenneth Jonassen, og vi er sikre på, at vi med Kenneth får en rigtig dygtig træner, som kan køre linjerne og resultaterne videre fra Lars, men som også vil kunne sætte sit eget præg på tingene. Vi er fuld af fortrøstning for, at fremtiden ligger i sikre hænder med Kenneth som dansk landstræner, siger Bo Jensen.
Kenneth Jonassen ser også frem til de nye udfordringer.
- Det bliver en spændende periode med et generationsskifte, hvor vi kigger frem mod OL i Tokyo i 2020. Mit og sportschefens (Finn Trærup-Hansen, red.) fokus bliver at samle en god sportslige ledelse og et godt trænerteam, som skal føre traditionen videre, siger Kenneth Jonassen og fortsætter.
- Der er tre ord, som falder mig ind, når jeg tænker mit nye job; stolthed, glæde og ærefrygt. Jeg skal arbejde videre med de flotte danske traditioner. Det er en stor arv at løfte efter alle de gode landstrænere.
42-årige Jonassen lægger også vægt på den udvikling, han har været igennem i landstrænerteamet med Lars Uhre.
- Jeg synes, at det er en stor kapacitet som stopper. Jeg har nydt alle de år, som jeg har arbejdet sammen med Lars, og jeg har lært meget af ham. Hans rummelighed, og den måde han er på som kollega og som ven er exceptionel i den branche, som vi lever i, siger Kenneth Jonassen.
Badminton Danmark forventer at kunne præsentere det øvrige personale i trænerteamet i løbet af de kommende uger.
Fakta:
Lars Uhre, 44 år
Uddannelse:
Bachelor i Idræt og Engelsk, Københavns Universitet: 1996-2002.
DBF 2 fra Danmarks Trænerskole, Aalborg: 1994-1995
Træner-CV:
Cheftræner, International Badminton Academy: 1999-2006
Olympisk træner, Finland: 2001-2006
Centertræner, Brøndby: 2006-2007
Assisterende landstræner, Badminton Danmark: 2007-2010
Landstræner, Badminton Danmark: august 2010-oktober 2016
Årets træner i Danmark 2012: Kåret af BT
Årets coach i Danmark 2012: Coachers
Kenneth Jonassen, 42 år
Træner-CV:
Spillende træner, Greve: 2003-2010
Centertræner, Badminton Danmark: 2008-2010
Landstræner, Badminton England: 2010-2013
Assisterende landstræner, Badminton Danmark: august 2013-oktober 2016.
Kenneth Jonassens spiller-CV:
EM-guld 2008
EM sølv 1998, 2002, 2004 og 2006
German Open 2001
Korea Open 2003
Dutch Open 2004
Singapore Open 2004
DM-guld 2004 og 2008
13. okt. 2016
Joachim Fischer og Christinna Pedersen blev de første danske vindere af Yonex Denmark Open presented by Danisa siden 2011. En fantastisk bedrift! Sejren blev vundet i to sæt: 21-16, 22-20.
Det var ganske som ventet til kæmpe jubel og klapsalver, at Joachim Fischer og Christinna Pedersen gik på banen til deres finalekamp mod kinesiske Zheng/Chen. Kampen var på forhånd blevet udskreget som et jævnbyrdigt opgør.
Fischer/Pedersen kom med tre Yonex Denmark Open presented by Danisa-sejre i bagagen. Her lå den seneste i 2011, hvilket i øvrigt også var seneste gang en dansker havde fået hængt guldmedaljer om halsen.
Kineserne er nummer 13 i verden, og var seedet som 7’er til denne turnering. Undervejs havde Zheng/Chen ikke for alvor været tæt på at blive besejret.
Her kan du se hele oversigten over de kampe der er blevet spillet.
Danskerdominans i første sæt
Første sæt i dagens kamp så også i begyndelsen ud til at blive et tæt et af slagsen, da stillingen var 5-5 efter kort tid af kampen. Danskerne fik dog sat sig på spillet kort tid efter, og var foran 11-6 ved opholdet.
Fischer/Pedersen fortsatte kontrollen, og foran med 7 point. Første sæt endte 21-16 til danskerne, og blev afsluttet til et øredøvende jubelbrøl.
Et imponerende sæt for de danske yndlinge, hvor man ikke for alvor på noget tidspunkt sad med en fornemmelse af, at de kinesiske modstandere kunne svare igen. Og det var helt efter planen, fortalte Joachim Fischer efter kampen.
- Vi fik den start, vi ville have. Vi kom godt ud af boksen fra begyndelsen. Vi ville lægge pres på dem – og det lykkedes vi med, sagde han.
Fremragende comeback – igen
I andet sæt tydede meget på, at Fischer/Pedersen ville cruise videre mod guldet, da de blandt andet kom på 5-1 og 7-3. Men kineserne fik spillet sig tilbage i opgøret ved at udligne til 8-8, og pludselig var de foran 13-8. Det fik presset danskerne længere tilbage på banen, og gjorde, at de ikke fik deres spil til at flyde ligeså godt som i første sæt.
Selvom man godt kunne høre, at der var kinesiske tilskuere på lægterne, var der aldrig tvivl om, hvem der var på hjemmebane. For Fischer/Pedersen fik enorm opbakning fra tilskuerne, hvorfra ”Danmark!”-råbene lød med korte mellemrum. De to danskere nød at spille foran deres eget publikum, berettede de om efter kampen.
- Selvfølgelig er det en særlig følelse at spille foran et tætpakket stadion her i Danmark, så vi nød at være på banen i dag, sagde Christinna Pedersen.
Og det blev da også hjemmebanepublikummet der fik mest at glæde sig over. For danskerne lavede nemlig et fremragende comeback efter at have været bagud igennem sættet – nøjagtigt som det var tilfældet i semifinalen. Det hele endte med en 22-20-sejr, og dermed blev et tredje sæt ikke nødvendigt. Guldet var i danskernes hænder.
Titlen tilbage til Fischer/Pedersen
Sejren betyder, at Christinna Pedersen og Joachim Fischer Nielsen endnu en gang kan kalde sig vinder af Yonex Denmark Open presented by Danisa. En fantastisk sejr i mixed doublen, som førte stor hyldest med sig, da duoen fik overrakt de velfortjente guldmedaljer, 55.000 dollars, og blev overdynget med gaver.
- Vi er selvfølgelig rigtig glade for at vinde titlen tilbage. Det er en helt speciel følelse for Joachim og jeg, sagde Christinna Pedersen.
Kæmpe stort tillykke til Christinna Pedersen og Joachim Fischer med titlen!
20. okt. 2016
Boe og Mogensen trak sig sejrrigt ud af finalen ved French Open i dag, som efter to velspillede sæt desværre endte med en thailandsk skade i starten af tredje sæt.
For første gang siden Superseries-turneringen i Hong Kong sidste år, og blot otte måneder efter Carsten Mogensens hjerneoperation, stod Boe og Mogensen i dag en i en Superseries-finale. Modstanderne ved finalen i French Open var thailandske Phuangphuapet og Isara.
Begge par nåede også langt i sidste uges Yonex Denmark Open presented by Danisa, så der var mange kampe i benene hos alle fire, inden de gik på banen i dag. Ifølge landstræner Kenneth Jonassen spillede det også en rolle i dagens kamp.
- Det var et opgør mellem to trætte par, som skulle finde sig til rette på banen. Så det handlede om at få spillet over på ens egne præmisser. Vi var tæt på i første sæt, og i andet sæt får vi sat duellerne ordentligt sammen, defensiven kom op og stå, og det så rigtig godt ud, siger Kenneth Jonassen.
Første sæt blev tæt, og begge par havde føringer på op til tre point, men lige så snart der blev skabt en føring, blev den indhentet igen. Det endte med thailandsk sætsejr 21-19.
Andet sæt startede jævnbyrdigt ud, og danskerne gik til ophold med en 11-9 føring. Den byggede de videre på og kom op 15-9, inden thaierne igen bed fra sig.
Sættet blev alligevel spændende, efter thaierne kom tilbage på 18-19, men så fandt Carsten Mogensen hammeren frem. Med et håndledssmash af dimensioner sikrede han danskerne en 20-18 føring. Den blev omsat til dansk sætsejr på 21-18.
Tredje sæt nåede dårligt at komme i gang inden det, desværre, allerede var slut.
Da danskerne spillede sig på 3-0, havde de begge thailændere nede at ligge undervejs i duellen. Desværre kom Isara til skade med det ene knæ, da han kastede sig efter bolden. Efter kort behandling på banen måtte han opgive at fortsætte.
- Der er ikke nogen, som ønsker at vinde på en skade, så det er bare en ærgerlig måde at vinde en finale på, siger Kenneth Jonassen
Det ændrer dog ikke på, at Mathias Boe og Carsten Mogensen har spillet en fantastisk turnering i Paris, og nu kan kalde sig French Open mestre 2016! De er for alvor tilbage, hvor det er rigtig sjovt at være, hvilket der naturligvis er tilfredshed med i den danske lejr.
- Vi ved godt, hvad Mathias og Carstens topniveau er, men vi har selvfølgelig været i tvivl, om de kunne nå det igen, og hvornår det så ville ske. Nu må vi så se, om de kan holde niveauet. I den her turnering har de spillet exceptionelt godt, og derfor skal der lyde en kæmpe stor ros til de to drenge og trænerne omkring dem. Vi kan være rigtig stolte af dem, Kenneth Jonassen
Kæmpe stort tillykke med titlen, som er Boe og Mogensens Superseries-titel nr. 14 og French Open-sejr nr. tre efter sejre i 2010 og 2014 – godt gået!
15. okt. 2016
Med en sejr på 21-11, 21-13 over Astrid Lilhav Riis vandt Cathrine Rosengren Para-EM i damesingle. I alt vandt de tre danske piger fire medaljer ved Para-EM 2016.
Det var to danske Para-EM-debutanter, som i dag stod overfor hinanden i Para-EM-finalen i Holland.
Danmark var allerede sikre på at vinde guld, sølv og bronze. Nu var det blot fordelingen af guld- og sølvmedaljerne, der skulle på plads, da Julie Thrane tog sig af bronzemedaljen ved at nå semifinalen, hvor hun tabte til Astrid Lilhav Riis.
Para-EM-guldmedaljen gik til 17-årige Cathrine Rosengren fra Solrød Strand, da hun vandt over 25-årige Astrid Lilhav Riis fra Skovbakken med 21-11, 21-13.
- Jeg synes, at det var en svær kamp. Det var både fedt, men også lidt underligt at stå overfor en dansker i finalen. Det er super dejligt, at man kan kalde sig europamester, selvom det ikke er gået helt op for mig endnu, siger Cathrine Rosengren.
Cathrine Rosengren skulle også forsøge at se, om hun kunne få en guldmedalje om halsen i mixeddouble-kategorien. Her spillede hun sammen med sin franske makker, Geoffrey Byzery, mod den rene franske konstellation og de førsteseedede Lucas Mazur og Faustine Noel.
Desværre kunne Rosengren og Byzery ikke stille noget op, da de tabte 21-7, 21-14. Men stadig en rigtig flot præstation af den sammensatte duo, som stolt kan tage fra Holland med en sølvmedalje i mixed double.
- Mixed double-finalen var meget anderledes, end jeg var vant. De andre har været vant til det, og de spillede godt, så det var fortjent, at de vandt. Men det var superfedt at være i finalen, siger Cathrine Rosengren.
I damedouble-finalen stod Cathrine Rosengren minsandten også på banen. Her spillede hun sammen med den danske sølvvinder fra damesingle-finalen, Astrid Lilhav Riis, mens Julie Thrane stod ovre på den anden side af nettet sammen med tyske Katrin Seibert.
Det blev til en klar sejr til Rosengren/Riis på 21-6, 21-7.
Damedouble-kategorien ved Para-EM 2016 gav ikke medaljer, da ingen af konstellationerne var lovlige ud fra kriterierne i pointsystemet.
Hele oplevelsen af at være med til Para-EM for første gang har givet mod på mere for de to debutanter.
- Jeg vil gerne spille noget mere, og jeg vil helt sikkert prøve at spille nogle flere Para-turneringer. Det har været super fedt. Folk der er med er meget åbne, glade og gode venner med hinanden. Man tænker ikke over, at folk har et handicap eller andet. Folk er bare glade, siger Cathrine, og Astrid Lilhav Riis supplerer.
- Jeg er meget positivt overrasket. Det har virkelig været godt og sjovt at prøve. Jeg kan godt forestille mig, at jeg ville af sted igen.
Den rutinerede Para-spiller Julie Thrane håber også på at komme af sted med de to danskere igen.
- Jeg er rigtig stolt af at være på hold med to piger, som kommer til deres første internationale stævne og giver den så meget gas, som de gør. De var begge spændte på, hvordan det skulle gå, men det har været dejligt at se, hvordan de har interageret med de andre spillere.
- Tak til Badminton Danmark for at sende os af sted og give os de muligheder her for at komme af sted, siger Julie Thrane.
Para-EM 2016 blev dermed en stor succes for danskerne. Guld til Cathrine Rosengren, sølv til Astrid Lilhav Riis og bronze til Julie Thrane i damesingle-kategorien, samt sølv til Cathrine Rosengren i mixed double sammen med Geoffrey Byzery.
Kæmpestort tillykke til Cathrine Rosengren, Astrid Lilhav Riis, Julie Thrane og holdleder Nicolaj Knudsen.
16. nov. 2016
Efter en fantastisk flot finale i herresingle kunne Jan Ø. Jørgensen lade sig hylde som vinder af Premier Superseries-turneringen China Open. Han slog Chen Long 22-20, 21-13 i finalen. Boe og Mogensen tabte desværre en tæt finale i herredouble.
Da de to finalister i herresingle, Jan Ø. Jørgensen og Chen Long, gik på banen ved China Open, havde danskeren ikke ligefrem statistikken på side. 8-1 stod det i indbyrdes opgør i kineserens favør, og i dag spillede han tilmed på hjemmebane.
Chen Long er ofte blevet sammenlignet med en levende kinesisk mur, fordi han har en utrolig evne til at få stort set alle bolde tilbage. Det skulle dog vise sig, at det i dag ville lykkes for Jan Ø. endelig at bryde igennem muren.
- Taktikken i dag var nok nogenlunde den samme som altid mod Chen Long, men jeg synes, at Jan var meget bedre til at udføre den i dag, siger landstræner Lars Uhre og fortsætter.
- Det var meget vigtigt at gøre banen stor for Chen Long og så ikke forivre sig i angrebet. Chen Long er rigtig god til at spille kontra, især hvis man slår hårdt på ham. Jeg synes, at Jan var rigtig god til at lægge lidt af initiativet over til Chen Long, uden at han fik kæmpe chancer.
I første sæt fulgtes de to spillere ad, inden Jan Ø. trak fra og bragte sig i front 20-17. Chen Long fik dog reddet de tre sætbolde, men danskeren svarede godt igen og snuppede sættet 22-20.
Jan Ø. fortsatte ufortrødent i andet sæt, og fik skabt hullet til føring 9-5. Den gav han aldrig slip på igen, og med disciplineret spil lykkedes det at holde den olympiske mester fuldstændig fra fadet i resten af kampen. Danskeren lukkede kampen på sin første matchbold med et skarpt netdrop, som Chen Long ikke kunne returnere.
Dermed vandt Jan Ø. sin første Superseries-titel, siden han vandt Indonesia Open tilbage i 2015. Dagens sejr kan forhåbentlig også sætte punktum for en svær tid for danskeren, hvor kroppen har drillet, og resultaterne ikke har flasket sig som ønsket.
Der skal i hvert fald lyde et kæmpe stort tillykke til Jan Ø. med titlen!
I finalen i herredouble stod Mathias Boe/Carsten Mogensen over for indonesiske Gideon/Sukamuljo. Det blev en tæt kamp, som desværre endte 21-18 22-20 i Indonesisk favør. Danskerne kom ellers tilbage fra 16-20 i andet sæt, men ved 20-20 formåede Indoneserne at holde hovedet koldt og lukke kampen.
- Vi vidste godt, at det ville blive noget mærkeligt spil, men jeg synes, vi er lidt for stive i bevægelserne, og så får de sat sig på servesituationen det meste af tiden. Det er primært derfor, de vinder, og jeg synes egentlig, at det var fortjent. De var først på boldene, og de turde mest i dag, siger landstræneren.
Boe/Mogensen vandt French Open i oktober, og det var således anden Superseries-turnering i træk, at de to stod i finalen, hvilket er meget imponerende.
China Open har i det hele taget været en god turnering set med danske briller. Syv kvartfinalepladser, fire semifinalepladser, to finalepladser og en enkelt turneringssejr. Det er bare at tage hatten af for de danske spillere og trænere – godt gået!
Efter en fremragende indsats kunne den danske damedouble fejre deres Superseries-titel nummer fire efter sejr på 21-19, 21-10. Desværre tabte Boe/Mogensen en tæt finale 19-21, 19-21.
Det blev revanchernes dag ved finalerne i Hong Kong Open. Juhl/Pedersen fik skovlen under sidste uges kinesiske bødler Dongping/Yinhui, mens japanske Kamura/Sonoda desværre fik revanche mod deres banemænd fra China Open, Mathias Boe/Carsten Mogensen.
Det startede helt fantastisk for Danmark ved dagens finaler i Hong Kong Open, hvor Juhl/Pedersen tydeligt var opsatte på at få revanche for sidste uges semifinalenederlag til Dongping/Yinhui.
Første sæt blev en tæt affære, hvor kineserne spillemæssigt havde et lille overtag, men det var for det meste danskerne, der pointmæssigt lige var et skridt foran. Det resulterede i en 21-19 sejr til danskerne, og et håb om, at de rent spillemæssigt kunne steppe lidt op i andet sæt og for alvor afgøre kampen.
Det var lige præcis det, der skete, og de to kinesere fik ikke et ben til jorden. De kom ganske vist foran 2-0, men derfra så danskerne sig ikke tilbage. Med fremragende spil, både teknisk og taktisk, udspillede de kineserne i andet sæt, vandt med suveræne 21-10, og sikrede sig dermed titlen!
I dagens anden finale med dansk deltagelse kunne Mathias Boe/Carsten Mogensen desværre ikke følge op på den gode danske start, som damerne havde sørget for.
Et tæt første sæt endte med smal sejr til Kamura/Sonoda, og det lignede, at de ville køre den sikkert hjem i andet sæt. Bagud 12-17 kom danskerne dog i gang og fik udlignet til 17-17. Det blev senere til 19-19, men på de afgørende bolde var japanerne for stærke.
Kampen i gennem stod japanerne en imponerende defensiv, og de ellers hårdtslående danskere havde mere end almindeligt svært ved at slå i gennem den mur, japanerne satte op.
Dermed blev det til en af hver for danskerne på finaledagen. Begge danske doubler er kvalificeret til Superseries-sæsonfinalerne, der spilles i Dubai i december, så der kan vi gælde os til at se dem i aktion igen.
Kæmpestort tillykke til Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen med Superseries-titel nummer fire i karrieren – stærkt gået!
Den danske herresingle Viktor Axelsen stod i dag i sin syvende superseries-finale, og efter en helt fantastisk flot fight vandt han de præstigefyldte superseries-finaler og dermed sin første Superseries-titel.
Der var næsten ikke kræfter til at juble for Viktor Axelsen, da han efter lidt over en times spil kunne glæde sig over at have vundet en helt vild badmintonkamp. Men danskeren fandt nogle skjulte kræfter og formåede at kæmpe helt vanvittigt i en nervepirrende dyst.
- Jeg kan ikke beskrive, hvor fuldstændig en vanvittig præstation, jeg synes, det er. Han graver så dybt både fysisk og mentalt flere dage i træk, og det er meget imponerende, siger Cheflandstræner Kenneth Jonassen.
Nerverne sad måske en lille smule ude på tøjet for Viktor Axelsen, da han gik på banen for at møde kinesiske Tian Houwei. Men det var der ingen grund til i første sæt, hvor danskeren virkede cool og havde kontrol over det meste af sættet. Den danske herresingle gik til ophold foran 11-7, og på sin anden sætbold slog han hurtigt bolden ned på Houweis serv og vandt 21-14.
Kineseren fik desværre den bedste start på andet sæt, hvor Axelsen tabte et par dueller og laver lidt fejl. Derfor gik danskeren til ophold bagud 11-4. Den gode rytme holdt kineseren fast i, samtidig med at det var tydeligt, at den danske herresingle smed sættet, som endte 21-6 i kinesisk favør.
- Han vinder første sæt på en fed måde, men går kold i andet sæt, og der begyndte jeg at tvivle en lille smule, fortæller Jonassen.
Tian Houwei fik også den bedste start på tredje og afgørende sæt, hvor han kom foran 6-1. Viktor Axelsen var naturligvis træt, men han blev ved med at kæmpe flot, og kom tættere på ved ophold, hvor han kun var bagud med tre point. Den 22-årige dansker udlignede til 11-11, og der var derfor lagt op til en neglebidende afslutning på det afgørende sæt. Ved 17-16 bragte danskeren sig foran for første gang det, og derefter trak han fra og vandt på anden matchbold 21-17.
- Jeg ved ikke, hvordan han finder de resurser. Det er helt vildt imponerende. Som træner kan jeg kun håbe, at det er de meget hårde fysiske sessioner vi kører, der giver tilbage nu og de sidste fire dage. Og så er det selvfølgelig de mentale resurser og troen på det kan lykkedes, siger en imponeret landstræner.
Viktor Axelsen fuldender dermed et fantastisk dansk badmintonår og kan rejse hjem på en yderst velfortjent juleferie.
Anders Antonsen er blandt de 10 nominerede til Politikens Årets Fund 2016.
Politiken, Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark offentliggjorde i går, hvilke 10 atleter der er nomineret til Årets Fund 2016.
Blandt de 10 nominerede finder vi 19-årige Anders Antonsen, som i år har imponeret med turneringssejre i Swedish Masters, Austrian Open, Spanish International og Scottish Open. Han var desuden med på herrelandsholdet, som vandt guld til EM.
- Det er jo et kæmpe skulderklap. Det er virkelig fed anerkendelse at få. Jeg kan se, at det er stærkt felt, jeg er nomineret sammen med, så nu må vi se, hvordan jeg klarer det, siger Anders Antonsen om nomineringen.
- 2016 er gået over al forventning. Resultaterne er gået bedre, end jeg kunne håbe, og min ranglisteplacering er også bedre end forventet, så det er kun positivt. Jeg har arbejdet benhårdt for det, så det er dejligt, at træningen her i Brøndby har båret frugt, siger Antonsen.
Aarhus AB-spilleren er lige nu placeret som nummer 24 på verdensranglisten, hvilket er hans højeste placering nogensinde.
Sidste år var Frederik Søgaard og Joel Eipe nomineret til Årets Fund 2015, og UVM-sølvvinderne fik en flot sjetteplads til kåringen, hvor BMX-køreren Simone Tetsche Christensen løb med sejren.
Tidligere har Viktor Axelsen i 2010, Peter Rasmussen i 1997, Morten Frost i 1978 og Anne Berglund i 1971 vundet den eftertragtede og anerkendende pris. I 2014 var Anna Thea Madsen tæt på, da hun var blandt de nominerede.
Den endelige kåring finder sted torsdag 29. december i Politikens Hus, hvor der er hyldest, gaver og pengepræmie til alle 10 nominerede og 100.000 kr. til vinderen.
Årets Fund blev kåret første gang i 1929 og er således Danmarks ældste idrætspris.
Held og lykke, Anders!