Vuggen stod i Skovshoved

Den ene dag var det fjerbold i haven. Den næste dag var det badminton i en hal.

Egentlig begyndte det hele en dag i sensommeren 1925 på Krøyersvej i Skovshoved. I den hal som Skovshoved Idrætsforening havde købt af Statens Gymnastikinstitut inde på Nørre Alle i 1922. Hallen blev revet ned og flyttet til Skovshoved, hvor den blev taget i brug i 1924. Hallen var købt for 7.000 kr., men inden den stod færdig på Krøyersvej, var hele projektet med at flytte og genopføre den løbet op i 19.000 kr. Et svimlende beløb dengang og et stort beløb for en klub, der havde en formue på 1.700 kr.

Som oftest blev der dyrket gymnastik i hallen, der dog også blev brugt til tennis i klubben, der ligeledes havde fodbold og hockey på sit program. Desværre var hallen ikke så stor, så reelt blev der spillet tennis efter lidt hjemmestrikkede regler på en bane, hvor nettet ikke havde den lovlige højde. Så kunne man finde et andet spil, der ikke krævede så meget plads, ville lykken være gjort.

Og som i mange andre tilfælde her i livet skete der pludselig noget, der fik sat gang i begivenhederne. Det fortalte Skovshoveds daværende hovedformand Magne Kjems om i Badminton Revy i 1974.

"En dag fik jeg besøg af HIKs formand, direktør Lerche fra sportsmagasinet F.I.B. (Foreningen til Indkøb af Boldspilrekvisitter). Han så det lave tennisnet og spurgte forbavset, om man kunne spille tennis på den bane. Jeg indrømmede, at det gik ikke så godt, men at man prøvede, og jeg forklarede samtidig, at jeg vidste, at der i England og Amerika blev spillet et tennis lignende spil, som vist kunne dyrkes i salen. Vi havde læst om det i engelske aviser, men han huskede heller ikke navnet og regnede i øvrigt ikke med, at det fandtes i Danmark, da F.I.B. aldrig havde haft sådanne ketsjere til reparation".

"Et par dage senere ringede direktør Lerche og fortalte, at det eftersøgte spil hed badminton, og at han netop havde fået et par ketsjere indleveret til reparation. De tilhørte den velkendte tennisspiller, direktør Nexø-Larsen, der havde dyrket spillet i sin have om sommeren. Vi satte os i forbindelse med Nexø-Larsen, der lovede at komme til SIF og demonstrere spillet. Desuden ville han medbringe stolper, net, ketsjere, bolde og tre herrer, der havde spillet sammen med ham om sommeren".

Og så kom den store dag. I Skovshoved var der gjort meget for at reklamere for fremstødet. Men i første omgang blev det en fuser af rang. Der var ikke ret mange fremmødte til eftermiddagens arrangement, hvor Nexø-Larsen spillede med Poul Olsen mod Poul Schrader fra SIFs tennisafdeling og Hecht Johansen. Faktisk var der kun seks tilskuere.

Umiddelbart kastede begivenheden dog en smule af sig. For blandt tilskuerne var brødrene Hans og Aksel Hansen, og da Nexø-Larsen og co. meddelte, at de ikke kunne komme igen om aftenen, så sprang brødrene Hansen til sammen med kammeraterne Frode Larsen og M. K. Thormin. De havde alle spillet tennis og havde fattet en del af, hvad de havde set om eftermiddagen. Men sjældent har sportsverdenen vist set så uerfarne instruktører.

Alligevel var aftenens arrangement en succes. 26 ud af de 50 tilskuere meldte sig. Badminton på klubplan var kommet til Danmark. Fabrikschef Poul Schrader blev den første formand og Hans og Aksel Hansen kom i bestyrelsen sammen med Sejlidt Raaschou, da badmintonafdelingen blev stiftet den 10. september.

Læs mere om starten og de første år med badminton på Skovshoved Idrætsforenings historiske arkiv: www.skovserhistorie.dk 

Alle medlemmer af de forskellige afdelinger i Skovshoved kunne for et ekstra kontingent på 3 kr. pr. måned tegne sig for en times double om ugen. Udstyret fik man i første omgang lov til at låne af Nexø-Larsen indtil hovedbestyrelsen selv fik anskaffet stolper, net, ketsjere og bolde.

I starten kunne sports forhandlerne ikke levere de rigtige materialer, så der blev spillet med de ketsjere, som også blev brugt udendørs. Havde man ikke selv en ketsjer kunne man tage en af dem, der sad oppe i ribberne til fri afbenyttelse.

Hvor lidt man kendte til spillet, fremgik af en avisartikel fra 1925. Her blev spillet omtalt som en blanding af fodbold og tennis. At det hele havde et skær af mærkværdighed over sig, fremgik af en artikel i lokalavisen Villabyerne i 1926. Her kunne man læse, at der ville blive spillet en badmintonturnering med radiodemonstration. Efter tre badmintonkampe ville der blive foretaget præmieuddeling for den nu afsluttede tennisturnering. Aftenen ville slutte med radiodemonstration med mere for medlemmerne. Meget var nyt i 1926.

Skovshoved var altså blandt pionererne, når det gjaldt om at få badminton til kontinentet, men det første europæiske land uden for Storbritannien, der indførte badminton, var Frankrig, hvor den første klub blev stiftet i 1898. I 1907 blev der ifølge Dansk Badminton Forbunds årsberetning fra 1937 stiftet en klub i Dieppe. Denne klub blev meldt ind i det engelske forbund. I 1907 afholdt man også den første internationale turnering, og her tog englænderne sig af alle titlerne.

Pudsigt nok var spillet allerede i 1915 kommet til Norge, da en englænder tog ophold i Ålesund, men det førte nu ikke noget nævneværdigt med sig.

Med det ringe kendskab til spillet kunne det ikke undre, at de få danske spillere havde deres helt egen måde at spille badminton på. Der blev banket løs til fjerboldene i en køre. Det blev nærmest betragtet som direkte ufint at droppe boldene lige over nettet…

Læs mere i ”Fra fjerbold til badminton - Danmarks Badminton Forbund gennem 75 år 1930-2005”.

Badminton i klitterne ved Vejers Strand.

En gruppe sommer-glade mennesker klar til at spille badminton i klitterne ved Vejers Strand 1933.
Fotograf. Ukendt. Skovlund Sognearkiv.

3 kommentarer til “Vuggen stod i Skovshoved”

  1. Hej BM (og John Thrane),
    I/du nævner et sportsfirma, som I kalder Ei.B. Aldrig hørt om, selv om badmintonpioneren Magne Kjems (og hr. Lerche) citeres for dette. Der er formentlig tale om en fejl(skrivning?) af det meget kendte firma F.I.B. (som også nævnes lidt længere nede)…
    – – –
    F.I.B. var en forkortelse for Foreningen til Indkøb af Boldspilrekvisitter.
    F.I.B. blev stiftet i boldspil-sportens danske barndom sidst i 1800-tallet og udviklede sig hurtigt med nogle kendte ledere fra Kjøbenhavns Boldklub (K.B.) på Frederiksberg som chefer. Med tennismanden Svend Olsen i direktørstolen blev det en god forretning, endda med butik på ‘Strøget’ i København. Den lå på Amagertorv og havde som unge medarbejdere senere kendte folk som fodboldspilleren Erik Hansen og tennisditto Hans Qvist, begge fra K.B.
    Erik Hansen blev landsholdsspiller (og chef for D.B.U.s udtagelseskomité) og fik senere sit eget store sportsmagasin på Østerbro, Stadion Sport, og Hans Qvist, som strengede ketsjere op, blev ranglistespiller – samt far til en af Danmarks bedste fodboldmålmænd gennem tiderne, Ole Qvist, som havde en væsentlig andel i Danmarks internationale gennembrud med EM-bronze i 1984.
    Undertegnede fik for resten min første (tennis)ketsjer – for 71 år siden – hos Qvist og F.I.B. – som var en afgørende bidragyder, da K.B. for snart 100 år siden erhvervede sin store grund på det yderste Frederiksberg. Men det var inden ‘faldskærms-tennis’ holdt sit indtog…
    Med de bedste ketsjerhilsner fra Jørgen Schouboe

    Svar
    • Hej Jørgen 1000 tak for dit input og sorry for det sene svar. Det er nu rettet til F.I.B. Også tak for input vedr. Poul-Erik H.

      Svar

Skriv en kommentar